Kampaco spasao Crvenu zvezdu bruke u Čačku; ni plus 17 nije bio dovoljan kredit 1foto: ABA liga/Duško Radišić

Poput lošeg đaka koji nikako ne uspeva da poboljša ocene, tako ni košarkaši Crvene zvezde ne pronalaze način da prevaziđu ogromne padove u igri u drugom poluvremenu. Večeras u Čačku, ni plus 17 u poslednjoj deonici nije bila nikakva garancija; Fakundo Kampaco spasio je crveno-bele brukanja protiv poslednjeplasiranog Borca – 82:87.

Nešto ozbiljno ne funkcioniše u igri Crvene zvezde već izvesno vreme. Sve anomalije naročito se manifestuju na gostovanjima, bez obzira da li je reč o evroligaškoj ili abaligaškoj konkurenciji.

U poslednja tri meseca, ne mogu se na rukama nabrojati utakmice koje je Zvezda gubila zbog neobjašnjivih padova u igri u drugih 20 minuta.

Nešto slično, umalo se crveno-belima večeras dogodilo i u Čačku.

Iako su naspram sebe imali poslednjeplasirani Borac, samo zahvaljujući prisebnosti i ogromnom znanju, odnosno iskustvu Fakunda Kampaca, puleni Duška Ivanovića izbegli su veću dramu, možda i poraz u Čačku.

Umesto da rutiniraju ekipu kojoj su do 33. minuta ubacili 71 poen, eksploatišući sve defanzivne mane u odbrani od pika, crveno-beli su dozvolili domaćinu da u odlučujućoj deonici ubaci čak 32 poena, gotovo koliko u prvom poluvremenu (34:42).

Nalik meču protiv Mege, gotovo u istom minutu poslednje deonice, Crvena zvezda je u 33. imala, činilo se, kapitalnih plus 17. Odlučio je Ivanović da izvede Argentinca, verovanto uveren da će njegovi saigrači samo rutinirati rivala, međutim, od odlaska Kampaca na klupu, igra crveno-belih poprimila je amaterske primese.

Za nepuna dva minuta, Borac je serijom 10:1 naterao crnogorskog stručnjaka da momentalno vrati Fakunda, predosećajući da crveno-beli, u suprotnom, mogu lako potonuti.

Uprkos tome što su u Čačak stigli bez Lazića, Bentila i Ivanovića, kao i činjenice da je Borac u prvom poluvremenu imao samo jednu asistenciju, uz svega dva ubačena šuta sa distance, crveno-beli nisu mogli da bez drame dođu do 20. regionalnog trijumfa.

U poslednjih pet minuta, svaki napad crveno-belih počinjao je i završavao se potezima Kampaca.

Od poslednjih 13 poena, Argentinac je ubacio devet, kako iz igre jedan na jedan tako i nakon slobodnih bacanja (četiri bacanja pogodio, ukupno 13/19).

Ne samo što je u napadu ponestalo ideje, već je poroznost odbrane bila takva da je Amerikanac Hanter Hejl izgledao kao Džejms Harden za siromašne.

Od svojih 28 poena, većinu je ubacio u poslednjih deset minuta. Probijao je do kraja, lako reševao defanzivne propuste gostiju u odbrani na otvorenom terenu, preteći da postane potpuni junak utakmice.

Kada je Novaković pogodio za tri poena (15p), Borac je smanjio na 80:83.

Navijači u prepunoj čačanskoj hali poverovali su da je potpuni preokret moguć. Već posle par sekundi, posle oduzete lopte, Hejl je mogao da svede zaostatak na samo poen, međutim, njegov odlazak na ulaz, Petrušev je izblokirao, pojavivši se, ne iz drugog već trećeg plana označivši time i kraj nesvakidašnje drame.

Kampaco je sa 22 poena spasao Zvezdu bruke; morao je da igra čitavih 30 minuta, a veliku pomoć imao je od Mitrovića i Petruševa – centarski tandem ubacio je po 14 poena, međutim, problemi su ostali i to ogromni, pogotovo u odbrani od protivničke tranzicije.

Borac je samo u tom segmentu igre dao 15 poena, što je previše za ekipu koja će, izvesno, od naredne sezone igrati u ABA 2.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari