Kanađani namučili Belgijance, promašili penal, rastužio ih Miču Batčuaji 1EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Promenjenih uloga i pozicija, da je neko neutralan prisustvovao meču ne bi sigurno znao ko je bio favorit, fudbaleri Kanade nadigrali su Belgijance ali za pruženo nisu bili nagrađeni barem bodom. Golom Mičua Batčuaija, Belgija je započela Mundijal pobedom, iako prema prikazanom nije bila bolja od Milana Borjana i saigrača – 1:0 (1:0).

Impresivno su izgledali reprezentativci Kanade gotovo svo vreme; u tek četvrtom nastupu na svetskim prvenstvima, pružili su partiju na koju moraju biti ponosni.

Iako za prikazano nisu nagrađeni, naprotiv, prikazali su se publici u Kataru u najboljem mogućem svetlu.

Diktirali su tempo, stvarali šanse, imali zicer već u uvodnim minutima utakmice, ali Alfonso Dejvis nije uspeo da nadmudri Tiba Kurtou udarcem sa bele tačke.

Remi između Maroka i Hrvatske, u prvom meču grupe F, vid je utehe za pulene selektora Džona Herdmana, mladog stručnjaka koji se Savezu nametnuo prethodno vodeći ženske reprezentativne selekcije.

Izašli su visoko od starta meča; ne sa idejom da odmah oduzmu posed, već da onemoguće rivala da igru gradi po zemlji.

Hojlet, Bjukenan i Dejvid, kao najistureniji trio, odlično je vršio pritisak na poslednju liniju Belgijanaca, a ukoliko bi pas prošao, Eustahio, Hačison i Dejvis uglavnom bi oduzimali posed.

Samo u prvih petnaestak minuta Kanađani su imali četiri dobre prilike, ali nisu uspevali da konkretizuju izgrađene akcije.

Belgijanci su se bukvalno borili za dah; jedva su nekako pronalazili rešenja kako da prenesu loptu na protivničku polovinu, ali samo u retkim situacijama.

Igrale su se dugo viktorije ispred golmana Real Madrida. Kada je u 9. minutu opravdano dosuđen jedanaesterac za Kanadu, zbog igranja rukom Janika Karaska, činilo se da će saigrači Milana Borjana biti nagrađeni za prikazano.

Ipak, najbolji golman današnjice, pročitao je nameru Alfonsa Dejvisa, bacio se u svoju desnu stranu i u trenu rastužio fudbalera minhenskog Bajerna.

Samo u prvih 45 minuta, reprezentacija Kanade imala je čak 16 pokušaja, naspram četiri slične šanse rivala, koji je mahom delovao dubinskim loptama.

Upravo je jedan takav pas iz nebuha, sa svoje polovine, iznenadio Vitoriju koji je loše intervenisao. Miču Batčuaji je prihvatio poklon oberučke i u stilu prekaljenog centarfora manirski matirao kapitena Crvene zvezde.

Ni pre, ni posle vodećeg gola, izabranici selektora Martineza nisu bili bolji i konkretniji rival.

Kanađani su nastavili sa ofanzivnim stilom igre; sve izmene selektora Herdmana bile su u tom duhu; iako je intezitet, logično, vremenom opadao, Belgijanci su jedino bili kadri da iz kontranapada ili usled grešaka u pasu rivala dođu do nekih prilika.

Herdman je pokušavao i da promenom pozicija Dejvisa i Bjukenana pronađe slabe tačke u odbrani Belgijanaca.

Fudbaler Bajerna je jedno vreme igrao i kao centralni kreativac, međutim, osim dobrog pokušaja glavom rezerviste Larina opasnije šanse Kanađani nisu napravili.

Belgijanci moraju biti presrećni osvojenim bodovima, uprkos tome što su meč završili sa svega devet pokušaja naspram protivničkih 21.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari