Kanađanke merna jedinica ambicija Srpkinja u Sidneju 1foto:KSS

Najteži mogući test, u toku smene generacija, košarkašice Srbije imaće na Mundobasketu u Sidneju. U četvrtak ujutro (5.00), u uvodnom meču sa Kanađankama, izabranice Marine Maljković poslaće vrlo sadržajnu poruku, u kojoj bi trebalo da bude naznačano da li će moći da se domognu primarnog cilja – plasman među osam najboljih.

Australijanke i Francuskinje trebalo bi da, uz Kanađanke, budu najveći takmaci izabranica Marine Maljković ( u grupi su još Mali i Japan). Selektorka Srbije, prvi put na jednom velikom i tako značajnom takmičenju, vodiće reprezentaciju bez pomoći i liderstva Jelene Bruks, Sonje Vasić, Ane Dabović, Aleksandre Crvendakić…

Neke nove košarkašice preuzele su njihove uloge, namerene da ostave dobar utisak i pokušaju da se domognu eliminacione faze.

Jedna od njih svakako će biti Tina Krajišnik, verovatno naše najbolje rešenje na poziciji centra, i neko ko bi mogao fizički da se nosi sa peticama Australije i naročito Francuske.

„Neka četiri dana, pred start turnira, stigle smo u Sidnej. Mislim da proces adaptacije još uvek traje i nadam se da nas umor neće sustići u kasnijoj fazi Mundobasketa“, navela je Krajićnik, koja je bila i reprezent Grupe A u ime reprezentacije Srbije, u najvećem parku u Sidneju.

„Naši protivnici u grupnoj fazi su veoma slični. Sa nekima smo se i ranije susretali. Mislim da će gledaoci uživati u kvalitetnoj košarci i ono što bi njih trebalo da privuče jeste neizvesnost ishoda na maltene svakoj od njih“, poručila je reprezentativka Srbije.

Igračice Srbije pripremale su se za Mundobasket praktično poslednja četiri meseca. Selektorka je smatrala da je toliki vremenski period potreban kako bi se uigrala ekipa bez nekadašnjih vedeta i da bi se stvorio neophodni automatizam u igri.

„U tom vremenskom periodu bilo je dosta zanimljivih situacija. Negde smo se mi zbližile i bolje upoznale, s obzirom na to da ranije nismo toliko intenzivno bile u kontaktu sa mlađim igračicama. Prva utakmica će biti jako bitna za nas. Pobedom bismo dobile polet i znatno lakše, na polju samopouzdanja, dočekale naredne izazove“, zaključak je Tine Krajišnik.

Srbiju će na Svetskom prvenstvu predstavljati: Ivana Raca, Saša Čađo, Nevena Jovanović, Ivon Anderson, Dragana Stanković, Jovana Nogić, Kristina Topuzović, Maja Škorić, Tina Krajišnik, Ivana Katanić, Katarina Zec i Mina Đorđević.

U odnosu na tim koji je otputovao iz Beograda u Istanbul na pripremni turnir pred ovo prvenstvo, nema povrđene Maše Janković, kao ni Teodore Turudić, koja nije našla mesto u dvanaest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari