Kanavaro napustio Guangdžou 1EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Guangdžou je poslednjih desetak godina slovio za ubedljivo najbogatiji i najorganizovaniji kineski klub, međutim ogromni finansijski gubici firme koja je osnivač kluba, Evergrande, doveli su do opšte besparice koja je uslovila i egzodus najboljih fudbalera, zaključno sa trenerom Fabiom Kanavarom.

Iako je u planu bilo podizanje novog stadiona kapaciteta 100.000 mesta, promena kursa političke vrhuške Kine prema domaćim bogatašima automatski je dovela do ogromnih finansijskih gubitaka koji su uticali i na ekonomski potencijal sportskih, prevashodno fudbalskih klubova.

Su Đijain, osnivač kompanije Evergrande, i jedan od najbogatiji Kineza na svetu, našao se direktno na udaru Vlade na način da je vrednost njegove kompanije strmoglavo pala u poslednjih par meseci (samo u 2021. na padu akcija kompanije je izgubila 12.370.000.000 evra).

Posledično, Evergrande je rapidno smanjio ulaganja u fudbalski klub, što je prouzrokovalo kašnjenje plata i situaciju da se ceo tim automatski našao na transfer listi.

Klub su među prvima napustili Brazilci Taliska i Paulinjo )doveden iz Barselone 2019. za 42 miliona evra), a identičan potez kasnije je povukao i italijanski stručnjak Fabio Kanavaro.

Bivši reprezenzativac Italije bio je na klupi od novembra 2017. godine, a 2019. doneo titulu. Nedavno je izjavio da bi voleo da se oproba u nekom evropskom klubu, pa sada ima i priliku za to.

Radom u Kini, gde je pre Guangdžoua uveo Tjencin u najjači rang s prvog mesta drugoligaškog karavana, a kratko je vodio i reprezentaciju, bivši defanzivac pokazao je da ima potencijal u trenerskom poslu.

Inače, Guangdžou je osam puta bio šampion države, dvaput osvajač azijske Lige šampiona, dvaput četvrti na svetu…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari