Večiti derbi Parizana i Zvezde: Kao u Evropi, na terenu i van njega? 1Dejan Stanković i Aleksandar Stanojević foto Peđa Milosavljević Starsport

Ako budu reprizirane partije protiv Brage i Anortozisa ili neka izdanja u UEFA kvalifikacijama ovo bi mogao da bude jedan od najkvalitetnijih večitih derbija poslednjih godina.

Odavno fudbalska javnost u Srbiji, a naročito navijači  Crvene zvezde i Partizana, nije sa toliko nestrpljenja, očekivanja i radoznalosti brojala dane do večitog derbija kao što je slučaj sa 165. epizodom čuvenog komšijskog serijala sa Topčiderskog brda, jer su oba tima prilično toga pokazala i napravila u Evropi ove sezone.

Ne samo što crveno-beli nisu već u ranoj fazi Superlige bodovno odmakli crno-belima kao nekoliko poslednjih godina, šta više ovi drugi su jedan dvokorak ispred njih, nego su pobedama započeli učešća u grupnoj rundi Lige Evrope i Lige konferencije.

Baš zato se navijači oba kluba, mediji i strani skauti nadaju da su obe ekipe sačuvale nešto od energije viđene protiv Brage i Anortozisa, da se neće štedeti kada se „dohvate“ i da će izostati previše taktiziranja u pokušaju da se izbegne poraz u meču svih ovdašnjih mečeva, pošto te izgubljene utakmice najjače i najduže „peku“.

Kada se dobiju mogu da daju krila – u ovom slučaju domaćinu iz Humske da još više pobegne jedinom pravom i(li) mogućem oponentu u borbi za srpske trofeje, a gostu iz Ljutice Bogdana da tek posle devet kola i sedam odrađenih susreta izbije na vrh tabele i ponovo sa šampionske visine gleda superligašku konkurenciju.

I da je borba za titulu uveliko odlučena, sve bi prštalo od želje i elana sa obe strane „plota“, makar dok ne krene lopta u nedelju predveče, kada naglašena motivacija i obostrano nabildovano samopouzdanje moraju biti pametno kanalisani, kako bi kolektivni i pojedinčani aduti mogli doći do izražaja, a slabosti što bolje zabašurene.

U svakoj od linija tima. Počev od golmanske pozicije, gde nas čeka  klasično odmeravanje poletne mladosti i nagomilanog iskustva.

Domaćinov čuvar mreže Aleksandar Popović ne samo da se nije uplašio senke i zaostavštine Vladimira Stojkovića nego, tako zelen, deluje toliko mirno i samouvereno da je više puta odnosio epitet junaka Partizanovih trijumfa.

Radeći ono što kanadskom reprezentativcu Milanu Borjanu dođe kao dobar dan među Zvezdinim stativama, pa je i sada, tako samouveren i već potvrđen, jedan od „nosećih stubova“ optimizma crveno-belih.

Ima se s čim i kim i u najdefanzivnijim četvorkama. Kod crno-belih se iskristalisao štoperski par Igor Vujačić – Siniša Saničanin, a reprezentativcima Crne Gore i BiH sa bokova su pomagali brojni bekovi, s tim da, kada su zdravi i pravi, na mestima uz aut liniju najpre su viđeni prekaljeni povratnici u Humsku Ivan Obradović i Aleksandar Miljković.

U Zvezdinom slučaju poslednji bedem čine centralni odbrambeni tandem –  skupoceni Austrijanac srpskog porekla Aleksandar Dragović i, kako je odmicala sezone opet sve korišćeniji, Australijanac  naših korena Miloš Degenek – a na spoljnim pozicijama pre svih Milan Rodić i Marko Gobeljić.

Stručni štab Partizana preferira fudbal sa dva zadnja vezna i to u liku „zakucanog startera“ Saše Zdjelara i, kada nema problema sa kartonima i zdravljem, Aleksandra Šćekića, dok na „Rajku Mitiću“ radije biraju tek jednog kvaritelja protivničkih akcija, po nepisanom pravilu Sekua Sanoga.

Fina je koncentracija kvaliteta i u veznom redu. Tako Dejan Stanković najčešće „tipuje“ na izrazite kreativce i česte „egzekutore“ Gabonca Gelora Kangu, Crnogorca Mirka Ivanića i „domoroca“ Aleksandra Kataija, uz komorskog fudbalera El Fardu Bena kao najbližu ispomoć špicu, gde se rotiraju Milan Pavkov, Luis Dioni i od skora Rišairo Živković.

Aleksandar Stanojević ima još više proverenih opcija u kreiranju napada, pa u toj trojci na smenu gledamo Lazara Markovića, Bibrasa Natha, Miloša Jojića, Danila Pantića, Nemanju Jovića, Sejdubu Sumu…

Kako je ko kad spreman, koristan za taktiku i dobrog ponašanja.

Zato je na najisturenijem položaju neprikosnoven Rikardo Gomeš, novi (stari) golgeterski adut crno-belih sa Zelenortskih ostrva. Tek pristigli Kvinsi Menig teško da može da mu pomuti slavu, ali je planiran da ga rastereti i dopuni.

Pitanje je kako će dvojica stručnjaka ovog puta „pomešati karte“, da li će korigovati uobičajene postavke, dati prednost strancima u odnosu na ovdašnje igrače ili obrnuto, osloniti se na staru gardu ili masovnije gurati mladiće u „vatru“…

Odmah napasti ili se pritajiti dok rival ispuca svoje „metke“. Puno je opcija u opticaju, pa opet teško da treneri mogu izmisliti „toplu vodu“ i napraviti nešto što onaj drugi i niko drugi ne očekuje.

Uglavnom, lepo bi bilo da nas zajedno sa njihovim pulenima počaste otvorenim i efikasnim fudbalom, jer je publika previše umorna od večitih derbija s više faulova i svađa, na terenu i oko njega, nego tečnih dodavanja, šansi i golova.

Sudi Novak Simović, pomaže mu VAR

Pravdu u najatraktivnijem i najizazovnijem duelu 9. kola fudbalske Superlige Srbije deliće 39-godišnji Novak Simović, koji je istu tu dužnost imao na oba susreta Crvene zvezde i Partizana prošle sezone. Odlukom nacionalnog Saveza, za pomoćnike arbitra iz Lovćenca izabrani su njegov rođeni brat Miloš i Nikola Đorović, četvrti sudija je Miloš Milanović, dok će dešavanja na terenu iz VAR sobe nadgledati Srđan Jovanović i Uroš Stojković. Ovo će biti prvi put da se sporne odluke proveravaju putem video tehnologije, za čim se tako dugo vapilo, što bi u teoriji trebalo da smanji mogućnost međusobnih folklornih optuživanja da je jedna strana bila oštećena, a druga privilegovana.

Ulaznice od 800 dinara

Prodaja karata za jedan od najpoznatijih komšijskih duela na svetu puštene su još u ponedeljak, a ono preostalih ulaznica mogu se kupiti tokom vikenda na blagajnama stadiona u Humskoj (za Partizanovce), odnosno u subotu na stadionu u Ljutice Bogadana (za Zvezdaše). I to po ceni od 800 (Jug, Sever), 1.500 (Istok bočno), 2.000 (centar Istoka, bočni delovi Zapada), 2.500 (centar Zapada) i 8.000 dinara (lože). Za pristalice crno-belih dovoljna je klupska sezonska karta.

Oporavljanje Pavkova i Gomeša

Milan Pavkov nije predvodio Zvezdin napad protiv Brage, dok je Rikardo Gomeš dva puta tražio lekarsku intervenciju na terenu Anortozisa i na kraju pre vremena zamenjen, ali u oba tabora čine sve da ih oporave ili makar zaleče svoje golgetere do nedelje uveče, kako bi obojica zauzela mesta u finalnoj fazi napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari