Karacev udara kao Tajson 1Foto: EPA-EFE/ DEAN LEWINS

Prema slovu imena i prezimena, odnosno učinjenog u dosadašnjoj karijeri, Novak Đoković nije mogao da dobije boljeg rivala za plasman u deveto finale Australijan opena.

Ako se u obzir uzme i Noletova rovitost, današnji rival (9.30), Aslan Karacev trebalo bi da dođe kao melem za sve proživljene stresove od dolaska u Melburn.

Jednostavno, osmostruki šampion na prvom grend slemu u sezoni ima toliko životnog i profesionalnog iskustva da tačno zna kako se treba postaviti prema autsajderu, koji je pritom do prvog polufinala u karijeri na jednom od četiri grend slema došao igrajući prvo kvalifikacije.

Karacev je pak sve samo ne puki protagonista na Ozi openu; načini na koji je preslišao rivale do megdana za mesto u finalu jasno ukazuju da je reč o jednom fizički spremnom i snažnom teniseru koji zenit karijere proživljava u 27. godini.

Zanimljiva je i životna priča tenisera jevrejskog porekla rođenog u Vladikavkazu koji se sa porodicom preselio u Izrael kada mu je bilo tri godine.

Kada je bilo procenjeno da bi tenis mogao da mu postane nešto više od hobija, sa 12 godina vratio se sa ocem u Rusiju i narednih šest proveo trenirajući u Rostovu.

Selidbom u Moskvu i poznanstvom sa Dmitrijem Tursunovim čuveni Hale postaje njegova nova baza.

Karacev je i znatno ranije mogao da dođe u teniski epicentar, međutim povrede su značajno usporile njegov igrački razvoj.

Najviše i najčešće mučilo ga je koleno.

Podatak da je posle pauze prouzrokovane pandemijom bio 253. teniser sveta, a da je posle plasmana u polufinale Melburna 114. sa tendencijom proboja do 42. pozicije možda je i najbolja ilustracija forme u kojoj se trenutno nalazi.

Karacev se faktički za Australijan open tri meseca pripremao u Vladikavkazu; u fizički odličnom stanju stigao je u Melburn i od prvog kola demonstrirao svu produktivnost snažnih udaraca sa osnovne linije.

Švarcmana je recimo rutinski preslišao; protiv Ože-Alijasima, najveće kanadske nade, preokrenuo je od 0:2 do 3:2 u setovima, a potom je u četvrtfinalu materijalizovao umor Grigora Dimitrova, koji je prethodno izbacio Dominika Tima.

Karacev je tek peti kvalifikant u istoriji tenisa koji je stigao do polufinala jednog grend slema.

Zanimljivo je i to da je u dosadašnjoj karijeri ukupno zaradio manje nego samim dolaskom do meča za finale Melburna (618.354 – 662.696 dolara).

Inače, do turnira u Melburnu, posle restarta sezone, osvojio je dva čelindžera i igrao još isto toliko finala.

U periodu priprema kod kuće umnogome je uspeo da poboljša tehniku i ubrza servis koji sada gotovo redovno dostiže brzinu od preko 200 km/h.

I sam Đoković, prateći njegove nastupe u Melburnu, ostao je impresioniran snagom forhenda i bekhenda sa osnovne linije.

Naime, sa prednje strane reketa, Karacev udara lopticu brzinom od 132 km/h, dok suprotnom stranom loptica razvija brzinu od 122 km/h.

Ujedno, ruski teniser pravi relativno mali broj grešaka, što indikativno navodi na zaključak da će Đoković biti prinuđen da sa osnovne linije diktira ritam i kontroliše brzinu udaraca.

– Da budem iskren, nisam ga gledao pre Australijan opena, ali jesam ovde i impresionirao me je, kao i mnoge druge. Kretanje, snažni udarci s osnovne linije – ravan i odličan bekhend, ruska škola, a voli i da se izmakne na forhend i da diktira tempo. Nema šta da izgubi, motivisan je i očekujem da izađe na teren agresivno u pokušaju da pobedi – rekao je Novak Đoković.

Cicipas „okrenuo“ Nadala

Grčki teniser Stefanos Cicipas plasirao se u polufinale Australijan opena, pošto je posle velikog preokreta eliminisao drugog nosioca Rafaela Nadala 3:6, 2:6, 7:6, 6:4, 7:5. Cicipas će treći put u karijeri igrati grend slem polufinale, drugi put u Melburnu. Nadal je tek drugi put poražen na grend slemu pošto je imao prednost od dva seta – prethodno ga je Fabio Fonjini savladao na isti način u trećoj rundi US Opena 2015. Za mesto u finalu šesti teniser sveta će se boriti sa Rusom Danilom Medvedevim koji je prethodno bio bolji od zemljaka Andreja Rubljova – 7:5, 6:3, 6:2. Ovom pobedom postalo je jasno da će od ponedeljka 25-godišnji Moskovljanin doći do najboljeg plasmana karijere – trećeg mesta ATP liste. Ukoliko 198 centimetara visoki Rus osvoji prvi gren slem u svojoj karijeri, izbiće na drugo mesto.

Nina Stojanović bez finala

Srpkinja Nina Stojanović i Hrvatica Darija Jurak nisu uspele da se plasiraju u finale Australijan opena u konkurenciji dublova, pošto su posle preokreta od njih bolje bile Čehinje Barbora Krejčikova i Katerina Sinijakova rezultatom 2:1. Po setovima bilo je 3:6, 6:2, 6:4 za češki dvojac posle 117 minuta tenisa. Uprkos porazu, ovo je svakako bio apsolutno uspešan nastup za Stojanović i Jurak na AO, koje su u Melburnu eliminisale prvi dubl sveta – Su Vei Hsije i Barboru Stricovu.

Publika uz Novaka i Aslana

Posle pet dana igranja pred praznim tribinama, vlasti u Melburnu odlučile su da za polufinalne mečeve ponovo dozvole publici da uživo posmatra duele. Novaka Đokovića i Aslana Karaceva posmatraće najviše 50 odsto kapaciteta stadiona na kojem će se igrati meč. Vlasti su tokom turnira na momenat rešile da isprazne tribine zbog pogoršanja situacije u vezi sa korona virusom, ali su posle pet dana dale dozvolu da sam finiš turnira gledaoci mogu uživo da isprate sa tribina.

Istorijskih 314 nedelja na vrhu

Ispadanjem Rafaela Nadala u četvrtfinalu Australijan opena postalo je jasno da će Novak Đoković oboriti još jedan rekord iz kategorije istorijskih. Naime, Španac je jedini bio u mogućnosti da ugrozi Srbina na mestu broj jedan na ATP listi, međutim posle eliminacije od Stefanosa Cicipasa, Đoković će sasvim sigurno oboriti rekord Rodžera Federera koji je sa 310 nedelja na vrhu rang liste do sada bio najbolji u istoriji tenisa. Počevši od ponedeljka 8. marta Đoković će započeti 311. nedelju na čelu ATP liste i to bez obzira na krajnji učinak na Australijan openu, odnosno kasnije Majami openu. Ukratko, jedan od najboljih svetskih tenisera ikada provešće najmanje 314 nedelja, odnosno 2.198 dana ili preko šest godina na vrhu ATP liste, što je više od trećine vremena njegove ATP karijere koju je počeo 20. jula 2004. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari