Katalunja vraća stari izgled: Promene na stazi za Veliku nagradu Španije 1Foto: Shutterstock/cristiano barni

Staza „Katalunja“ za Veliku nagradu Španije imaće revidiranu konfiguraciju za ovogodišnju trku – osmu u šampionatu. Štaviše, staza će imati nove bezbednosne karakteristike i renovirane garaže.

Staza, nedaleko od Barselone, prvi put je bila domaćin Velike nagrade Španije 1991. godine – gde su se Ajrton Sena i Najdžel Mensel borili za šampionsku slavu – i od tada je pretrpela nekoliko promena.

Godine 2007, oštra krivina je uvedena pre poslednjeg ugla, ali ove godine će (trenutno kod skretanja 14 i 15) biti uklonjena da bi se deonici vratio prvobitni izgled.

Nove TECPRO barijere biće uvedene u poslednje dve krivine za velike brzine, a zvanična dužina staze za Veliku nagradu Španije biće 4.657 kilometara, što je 18 metara kraće od prethodne staze.

Katalunja vraća stari izgled: Promene na stazi za Veliku nagradu Španije 2
Foto: Shutterstock/jzsoldos

Španska staza će takođe biti podvrgnuta drugim promenama, sa proširenjem površine za zaustavljanje u skretanju 1, uključujući još 70 metara šljunka plus nagib od 5 odsto i novu ogradu koja štiti skretanja 1 i 2 kako bi se poboljšala bezbednost vozača.

Semafor na izlazu iz boks trake biće preuređen za 2023. godinu, uključujući „moderniji“ signalni toranj – plus ponovno farbanje i zamenu ivičnjaka i barijera za gume.

Konačno, ugostiteljski i korporativni delovi zgrade duž glavnog pravca biće uvećani i modernizovani, dok će stalni toaleti u zonama za navijače biti renovirani za Veliku nagradu Španije 2023. koja se održava od 2. do 4. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari