"Rekao sam Granitu da ostane miran": Stariji od braće Džaka "zabranio" ponovno pokazivanje dvoglavog orla protiv Srbije 1EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Kad god dres Švajcarske budu nosili fudbaleri albanskog porekla uoči mečeva sa Srbijom pričaće se i o politici i evocirati sećanja na duel ove dve selekcije na Mundijalu u Rusiji.

Te 2018. godine, u meču drugog kola grupne faze Svetskog prvenstva, Sajdžije su savladale Orlove (2:1), a Granit Džaka i Đerdan Šaćiri su golove proslavljali imitiranjem dvoglavog orla – simbola Velike Albanije, zbog čega su dobili novčanu kaznu Međunarodne fudbaske federacije i osudu javnosti u zemlji čiji dres nose. A isto je prošao i treći vinovnik incidenta Stefan Lihtštajner.

Četiri godine posle, žreb je hteo da ove selekcije opet budu u istoj grupi i da 2. decembra u međusobnom sudaru odlučuju ko će se priključiti Brazilu u osmini finala, jer Kamerun ima manje šanse za to.

„Iskreno, nisam bio srećan posle žreba zbog svih tih emocija i cele prošlosti sa Granitom. Ali razgovarali smo dugo o tome, veoma dugo. Rekao sam mu: „Bez obzira na to što se desi na utakmici, da li postigao gol ili izgubio, samo ostani miran i igraj svoju igru’. Na kraju dana, ovo je fudbalska utakmica, nije politika”, ispiričao je Granitov rođeni brat i bivši reprezentativac Albanije, Taulant Džaka, za švajcarski Blik.

Pomenuti igrač bio je akter i prekinute i nenastavljene utakmice Srbije i Albanije u Beogradu, kada je ubacivanje drona sa zastavom Velike Albanije izazvalo nerede na tribinama i upad huligana na teren, posle kog su gostujući fudbaleri odbili da se vrate.

“Bilo je teško. Nisam mogao da zamislim da će biti tako. Znali smo naravno da će biti vrelo, ali baš tako da se otme kontroli… Ali to je bili 2014. godine, to je prošlost, treba da gledamo u budućnost”.

Stariji član bratskog fudbalskog tandema ne očekuje provokacije od strane izabranika Dragana Stojkovića ovog petka.

“Nisu problem srpski fudbaleri, mada je pitanje koliko će oni naelektrisani da budu. Pretpostavljam da će srpski mediji pokušati da ponovo zakuvaju stvari. Da pokušaju da isprovociraju Granita, Džerdana Šaćirija. Moramo da budemo spremni na to, da budemo opušteni”, savetuje stariji Taulant Džaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari