Svetsko prvenstvo u Kataru: Prvi put u istoriji sudije će biti i žene 1Foto: Shutterstock/Mikolaj Barbanell

Na Svetskom prvenstvu u Kataru fudbalsku pravdu deliće 36 sudija, 69 pomoćnih sudija i 24 VAR sudije. Prvi put u 92-godišnjoj istoriji svetskih prvenstava na spisku je i šest žena – tri glavne sudije i tri asistenta.

Francuskinja Stefani Frapart, Ruanđanka Salima Mukansanga i Japanac Jošimi Jamašita imaće čast da budu glavne sudije na najvećoj svetskoj fudbalskoj smotri, uz pomoćnike Brazilke Neuze Bek, Meksikanke Karen Dijaz Medine i Amerikanke Ketrin Nezbit.

„Ovim je zaokružen proces koji smo započeli pre nekoliko godina uvođenjem ženskih sudija u muške utakmice, prvo juniorke, a potom i seniorke. Sve su one zaslužile svoje mesto na Svetskom prvenstvu jer uvek sude na visokom nivou.

Kao i uvek, naša selekcija sudija se zasniva prvenstveno na kvalitetu“, rekao je nedavno predsednik sudijske komisije FIFA Pjerluiđi Kolina.

Na Mundijalu ni ovoga puta neće biti hrvatskih sudija. Argentina, Brazil, Engleska i Francuska imaće po dva predstavnika. Argentinski sudija Nestor Pitana, koji je pre četiri godine sudio finale između Francuske i Hrvatske, nije među sudijama koji će deliti zakon u Kataru.
Frapart: Ništa nije veće od ovoga

Zaista sam dirnut jer ništa ne može biti veće od Svetskog prvenstva“, rekao je 38-godišnji Frapart. Bila je prva žena koja je sudila u francuskoj Ligi 1 2019. godine, iste godine kada je sudila finale Svetskog prvenstva za žene u svojoj zemlji, piše IndexHR.

Sudila je i na Superkupu Evrope 2019. između Liverpula i Čelsija, a pre dve godine postala je prva žena koja je sudila u Ligi šampiona. Sudila je finale Kupa Francuske ove godine. „Više se ne radi o vašem polu. Već o vašoj sposobnosti“, dodala je Francuskinja.

Jamašita, koja je dve godine mlađa od Fraparta, imala je sličan uspon do elitnog nivoa japanskog fudbala, postavši prva žena koja je sudila meč azijske Lige šampiona 2019. Profesionalka je postala ranije ove godine, napustivši posao kao kondicioni trener.radio na pola radnog vremena.

Jamašita je za AFP rekla da je suđenje na Svetskom prvenstvu velika odgovornost, ali da je srećna što je ima, dodajući da nikada nije zamišljala da će joj se pružiti takva prilika.

Ruandka Mukansanga (34) je svojevremeno maštala da postane profesionalna košarkašica, ali je sa 20 godina već sudila u domaćoj ženskoj fudbalskoj ligi u svojoj zemlji. Sudila je na Olimpijskim igrama u Tokiju, Svetskom prvenstvu za žene, Ligi šampiona Afrike za žene, a ove godine je postala prva žena koja je sudila meč na Afričkom kupu nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari