FIFA planira najveće Svetsko prvenstvo u istoriji: Kako je izgledati Mundijal 2026. u SAD, Kanadi i Meksiku? 1Đani Infantino. Foto: EPA-EFE/MOAHAMED MESSARA

Sledeće Svetsko prvenstvo u fudbalu održaće se 2026. godine u Severnoj Americi, a već je poznato da će to biti najveći Mundijal u istoriji, jer će na njemu nastupati 48 reprezentacija.

To će biti najveće proširenje broja ekipa u istoriji, jer su od 1998. godine i prvenstva u Francuskoj, pa zaključno sa završenim turnirom u Kataru, na šampionatima sveta nastupale 32 reprezentacije.

Takva promena najviše će pogodovati zemljama iz Afrike i Azije, a po prvi put će i Okeanija imati direktnog predstavnika. Broj ekipa iz Evrope biće povećan sa 13 na 16.

Prvobitna ideja Đanija Infantina, predsednika FIFA, bila je da turnir podeli u 16 grupa po tri reprezentacije, ali zbog neizvesnosti koje je ponudilo takmičenje u Kataru, odlučeno je da će se još razmisliti o toj ideji.

Trenutno je okvirni plan da se turnir u Kanadi, SAD i Meksiku podeli u 12 grupa po četiri reprezentacije.

Takođe, udvostručiće se broj stadiona u odnosu na prvenstvo u Kataru. Umesto osam, u Severnoj Americi igraće se na 16 stadiona, jedanaest u SAD i po tri u Kanadi i Meksiku. Sve utakmice eliminacione faze igraće se u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari