Kimih posle blamaže protiv Bohuma: Da li je ovo mentalitet Bajerna? 1Photo by Philippe Ruiz/Xinhua

Retko se fudbalerima Bajerna dešavaju rezultatske blamaže, naročito u Bundesligi, s tim u vezi, poraz od 4:2 u Bohumu, u poslednjem kolu domaćeg prvenstva za rubriku je „verovali ili ne“. Još neverovatnije deluje činjenica da je posle uvodnog vođstva, bavarski velikan primio čak četiri gola do kraja prvog poluvremena. Džošua Kimih, nemački reprezentativac i jedan od najkompletnijih fudbalera Bajerna, bio je vrlo samokritičan nakon doživljene blamaže.

Šteta je što Miloš Pantović i Erhan Mašović nisu bili u startnoj postavi Bohuma u velikom trijumfu nad Bajernom, ukrašenim sa dva fantastična gola Kristijana Gamboe i Gerita Holtmana.

Julijan Nagelsman, trener Bajerna, izašao je sa postavom, pomalo prepotentno i potcenjivački, sa samo jednim veznim igračem u manevru i četvoricom isturenih od kojih čak trojica deluju po krilima (Gnabri, Sane, Koman). Jeste to formacija koju mladi stručnjak isprobava u poslednje vreme, međutim protiv Bohuma Nagelsman je mogao da se uveri da je krajnje riskantno forsirati sistem igre u kojem čak petorica igrača nemaju konkretne i striktne defanzivne zadatke niti naviku da se permamnetno vraćaju u odbranu.

„Sreća pa je ovo bila samo utakmica Bundeslige gde i dalje imamo veliku prednost u odnosu na prvog pratioca. Ali sledi nam Liga šampiona sledeće nedelje. Ovako nešto ne sme da se ponovi. Moramo da priznamo da smo nadigrani, zaslužena pobeda Bohuma“, iskren je bio Džošua Kimih, koji je u manevru ostavljen sam da pokriva ogroman prostor, pogotovo u fazi protivničke tranzicije iz odbrane u napad.

„Sa ovakvim stavom i govorom tela nismo mogli ništa. To nema veze sa taktikom, bilo kakvim planom igre. Moramo da se preispitamo i zapitamo da li je to mentalitet Bajerna. Počelo je prečesto da nam se dešava ovako nešto. Nisam ranije primetio takve stvari u ovom klubu. Mislim da smo odigrali najgori meč u sezoni. Sve nam je nedostajalo“, pecnuo je Kimih, indirektno i trenera Nagelsmana.

Mladi stručnjak, za čiji je dolazak prošlog leta iz Lajpciga Bajern koštalo oko 15 miliona evra, svestan je svojih propusta u pripremi meča sa Bohumom.

„Postojao je plan koji nije funkcionisao. Neću da kritikujem tim. Morao sam da reagujem i ranije napravim doređene promene. Drugo poluvreme je bilo bolje, osim uvodnog dela kad smo mogli da primimo i peti gol. Zašto je Kimih bio sam u sredini? Nisam želeo da ostavim na klupi nijednog ofanzivca. Da je igrao Toliso morao bih da iz tima izostavim Gnabrija, Komana, Milera, Sanea ili Levandovskog. Hteo sam da budemo u punom napadačkom kapacitetu“, hteo je Nagelsman da obrazloži svoje taktičke odluke, koje su se kosile sa zdravim razumom.

Nagelsman je indirektno poručio da se ovaj debakl mogao naslutiti.

„Poslednji trening bio je veoma loš. To se prenelo i na utakmicu u prvom poluvremenu. Ali Bohum je svakako bio sjajan i potpuno zasluženo slavi“, otkrio je trener Bajerna da manjkavosti postoje i u radu fudbalske mašinerije, kako Bajern percipira veći deo fudbalske javnosti u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari