KK Crvena zvezda tokom leta menja gotovo ceo tim 1Foto: STARSPORT

Očekivani ishodi u Evroligi i ABA ligi: otkazivanje sezone, učešće identičnih 18 klubova u najelitnijem rangu, odnosno neproglašenje šampiona na Jadranu usled pandemije korona virusa, omogućili su Crvenoj zvezdi „popravni“ što će tokom leta podrazumevati i provetravanje na Malom Kalemegdanu.

Teorijski, u trenutku defintivnog prekida sezone 12. marta, crveno-beli su bili u igri čak i za plej-of Evrolige, odnosno takmac u odbrani trofeja u ABA ligi, međutim u praksi je bilo očigledno da je koncepcija igre daleko od željenog nivoa, odnosno da je sve bilo spalo na individualne inspiracije Lorenca Brauna, Bilija Berona i Kevina Pantera.

Zvezda je, i prema priznanjima najodogovornijih u klubu, napravila sijaset kadrovskih grešaka, promenila, ne svojom voljom, trojicu trenera, i u hodu popunjavala rupe kraterskog obima na gorućim pozicijama: pleja, beka-šutera i centra.

Otrežnjenje bi trebalo da bude personifikovano izvesnom „smenom generacija“ prilikom koje bi malo koji igrač mogao da zaduži opremu i u narednoj takmičarskoj godini.

Problemi u vezi sa potencijalnim nastavkom NBA sezone, kao i određivanje početka naredne verovatno će prolongorati angažovanje američkih igrača, sa kojima su crveno-beli u bliskoj prošlosti umeli da potpišu ugovore već početkom avgusta, odnosno najkasnije do kraja septembra.

Iako takmičarskih utakmica neće biti u naredna skoro četiri meseca, na Malom Kalemegdanu će najkasnije u julu početi sa formiranjem ekipe; intermeco od nekih mesec dana trebalo bi da iskoriste za provetravanje postojećeg kadra, u kojem čak osmorici igrača ističu ugovori.

Zvezda je prekid sezone dočekala sa petnaestoricom igrača u rosteru.

Preuzimanjem ekipe krajem novembra 2019, Dragan Šakota je donekle uspeo da napravi koherentnu grupu i sa pristiglim novajlijama Kevinom Panterom, Vladimirom Štimcem i Jagodić-Kuridžom unapredi igru u napadu, odnosno pojača agresivnost odbrane na perimetru.

Zbog malo vremena za fizički zahtevne treninge, napad Zvezde se gotovo sveo na individualne kreacije pomenute trojice.

Kasniji angažman Kalina Lukasa sredinom februara, nakon povratka Filipa Čovića u FMP, iako je Amerikanac imao samo mesec dana da se uklopi u tim, bio je i personifikacija načina na koji su mahom dovođeni igrači u toku takmičarske 2019/20.

Malo koji igrač je zadovoljio standarde i evroligaške potrebe, i ne samo kada su stranci u pitanju, s obzirom na to da su kapiten Lazić, potom i Dobrić, odnosno Davidovac imali neubedljivu sezonu.

Takmičarska 2020/21. će biti još napornija, s obzirom na to da se ABA liga proširila na 14 klubova. Okosnica tima bi trebalo da bude pravljena oko domaćih igrača, uz nadogradnju trojice, četvorice, maksimalno petorice stranaca.

Ostanak Berona i Brauna je gotovo nezamisliv, jer će obojica imati unosnije ponude, dok bi klub mogao da pokuša da zadrži Kevina Pantera.

Stratos Perperoglu i Kalin Lukas su gotovo izvesno završili svoje misije na Malom Kalemegdanu, dok će aneksi ugovora, odnosno ono što u njima piše, odrediti odnos kluba sa Džejmsom Gistom i Majklom Odžom, obojica imaju pravno obavezujući sporazum  i za iduću sezonu, međutim postoje indicije da bi crveno-beli narednu takmičarsku godinu mogli da počnu sa gotovo novom centarskom linijom.

Osim ako na klupsku adresu ne dođu milionske ponude, kapiten Lazić, Jagodić-Kuridža, Dobrić i Davidovac trebalo bi da ostanu u klubu, dok bi srpski pasoš mogao da predstavlja kredit Čarlsu Dženkinsu.

Boriša Simanić će izaći na NBA draft i od ishoda istog zavisiće i njegov ostanak u Zvezdi.

Ognjen Kuzmić bi trebalo da se vrati u klub, nakon iznenadne pozajmice usred sezone FMP-u tako da bi Zvezda trebalo da ima prostora minimum za četvoricu-petoricu srpskih igrača.

Stefan Đorđević i Aleksa Radanov imali su dobre sezone na pozajmici u FMP, s obzirom da obojica imaju po 22 godine, crveno-beli bi napokon trebalo da definišu da li poseduju kvalitet za Zvezdu, jer bi u suprotnom mogli da ih oslobode ugovornih obaveza.

Činjenicu da će igrati u Evroligi, Zvezda bi trebalo da iskoristi kao adut u pregovorima sa darovitim srpskim igračima poput Luke Ašćerića, Luke Cerovine…

Pozicija pleja će sigurno biti najosetljivija, a kao organizatori igre sazrevanje su pokazali Nikola Rebić (stasao u Zvezdi), odnosno Jovan Novak.

Zvezda ne bi trebalo da zaboravi ni na Vojislava Stojanovića, iako rastanak sa klubom pre više od četiri godine nije bio prijatan, s obzirom na to da je snažni bek poprilično napredovao nastupajući u Italiji za Orlandinu i Kremonu.

Kalinić i Nedović – bajkovite priče

Pandemija korona virusa sigurno će prouzrokovati osetno manje budžete i to ne samo košarkaških klubova u narednoj sezoni. Za pretpostaviti je da će deprecijacija iznositi najmanje 30 odsto, što bi na primeru Crvene zvezde trebalo da znači maksimalan budžet za takmičarsku 2020/21. do pet miliona evra. U datim okolnostima, pisanja u kontekstu angažovanja Nikole Kalinića i Nemanje Nedovića za narednu sezonu deluju krajnje bajkovito. Nedović će se izvesno rastati sa Milanom, dok ostanak Kalinića u Fenerbahčeu usko zavisi od produženja saradnje Željka Obradovića sa velikanom iz Istanbula. Obojica imaju milionske ugovore na godišnjem nivou; u najboljim su igračim godinama i sigurno bi na njihove plate Zvezda potrošila minimum trećinu budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari