Klasik novog doba za NBA prsten 1Stef Kari foto EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO SHUTTERSTOCK OUT

Finale Istočne konferencije prkosilo je logici sve do poslednjeg čina. Boston je posle trećeg napravljenog brejka eliminisao Majami sa 4-3 u seriji i time došao u priliku da se bori za svoj 18. trofej Leri O’ Brajan namenjen NBA šampionu. U tom poduhvatu moraće da bude bolji od neustrašivog Golden Stejta, koji je prethodno u finalu Zapadne konferencije bio ubedljiv protiv Dalasa (4-1).

S obzirom na to da će Voriorsi imati prednost domaćeg terena, koju su obilato koristili tokom plej-ofa (bez poraza kod kuće) puleni Stiva Kera imaće startnu prednost.

Uspeo je Golden Stejt da se vrati na veliku scenu posle sezona opterećenih povredama. Ovosezonsko veliko finale njihovo je čak peto u poslednjih osam sezona što najbolje ilustruje koliko je produktivan i delotvoran način rada Stiva Kera i njegovih saradnika, među kojima je, od ove sezone i Dejan Milojević.

Ljubitelji NBA košarke u Srbiji imaće još jedan valjani razlog da budu na strani Voriorsa, s obzirom na to da jednu od epizodnih uloga u ekipi sasvim korektno obavlja Nemanja Bjelica. Golden Stejt do velikog finala ove sezone nije izgubio nijedan susret kod kuće i uprkos povredama Gerija Pejtona Juniora, kao i Ota Portera, odnosno Andrea Iguadale, bio je ubedljiv u svim serijalima, počevši od Denvera, preko Memfisa, sve do Dalasa.

U predstojećem nadmudrivanju sa Bostonom najveću snagu imaće u umešnostima Stefa Karija, Kleja Tompsona, Drejmonda Grina i Džordana Pula. Seltiksi su se na teži način domogli prilike da se prvi put bore za trofej još od 2010. godine. Nema sumnje da će, barem u noći između četvrtka i petka kada počinje veliko finale, biti umorniji posebno jer su Markus Smart i Robert Vilijams roviti.

Stef Kari i Džejson Tejtum percipirani su od strane američke javnosti kao vedete u predstojećem serijalu; obojica se mogu pohvaliti MVP nagradama u finalnim serijalima Zapada i Istoka nazvanim po košarkaškim veličinama formata Medžika Džonsona i Lerija Birda. Kari tokom plej-ofa u proseku postiže 25,9 poena, uz 6,2 asistencije, dok je Tejtum na 27 poena, 6,7 skokova i 5,9 asistencija.

Činjenica je da su obojica trenera smanjila rotacije do maksimuma tokom plej-ofa, ali je utisak da Ker ima više opcija na osnovu kojih može da se taktički lakše prilagođava i nameće svoj stil igre. Ime Udoka, debitant u ulozi šefa struke koji je u prvoj sezoni došao do velikog finala, u rotaciji koristi maksimum osam igrača.

U vezi sa tim, upitno je kako će se suprotstaviti ekipi koja igra u izuzetno visokom ritmu na veliki broj poseda. Golden Stejt je najefikasniji tim u plej-ofu sa 114,5 poena u proseku; ima najviše asistiranih poena (28,3) i sa najboljim je ofanzivnim rejtingom (116,1).

Naspram sebe će, pak, imati možda i defanzivno najčvrši tim u ligi. Markus Smart je u tom segmentu naprosto impresivan; tokom plej-ofa je demonstrirao sve razloge zbog kojih je ove sezone proglašen za najboljeg odbrambenog igrača u ligi.

Grent Vilijams je otkrovenje Bostona tokom takmičarske godine. Bivši student Tenesija, koji koprulencijom više podseća na NFL igrača, pokazao se impresivnim za vreme doigravanja. Sjajan u odbrani, prisutan na skoku, navežbao je i šut za tri poena, u meri da je na mečevima neretko i igrač sa najviše upućenih pokušaja sa distance u Seltiksima.

Naravno, najveće vedete su Džejson Tejtum i Džejlen Braun, košarkaši sposobni da napadački deluju iz svih pozicija, impresivnih atletskih sposobnosti.

Boston je drugi tim lige sa najboljim defanzivnim rejtingom (105,1) i u tom segmentu je značajno bolji od Voriorsa. Seltiksi rivalu u proseku dopuštaju svega 101 poen što je neuporedivo manje od prosečne efikasnosti Voriorsa tokom plej-ofa. Premeštanjem Džordana Pula na klupu, Golden Stejt je dobio veću produktivnost: ima najefikasnije „rezerviste“ u plej-ofu (37,8) što uopšte nije zanemarljiv podatak.

U kojoj meri nosioci igre prave razliku na obema stranama može se spoznati i na osnovu statističkog pokazatelja da u proseku postižu skoro dve trećine poena. Iako u NBA postoje generalni menadžeri, pa čak i treneri koji se „groze“ šuteva sa poludistance, interesantno je da ćemo u velikom finalu gledati timove koji šuterski uživaju u toj zoni i među četiri su ekipe sa najboljim procentima.

Seltiksi će defanzivno da se namere na tim sa najboljim „spejsingom“ u ligi, sa igračima koji se fenomenalno kreću bez lopte, naučeni da konstanto prave ili traže blokade od saigrača na strani od lopte. Uostalom, posle Finiksa i Čikaga, Vorirosi su tim sa najvećim brojem asistiranih poena nakon otvaranja iz blokada (9,3).

Interesantno je, uprkos možda stečenom utisku, da je Boston bolji i efikasniji tim u odnosu na Voriorse u šutu za tri poena. Seltiksi su, posle Dalasa, tim sa najviše ubačenih trojki (242) na procentu od 36,2 odsto. Ipak, Golden Stejt sa Karijem, Tompsonom i Pulom ima treći najbolji procenat uspešnosti za tri (38 odsto).

Drastična razlika u iskustvu

Košarkaši Golden Stejta imaju mnogo veće iskustvo u NBA finalima od igrača Bostona. Voriorsi imaju ukupno 123 odigrane utakmice u velikom finalu, dok kod Seltiksa nijedan igrač do sada nije bio akter tih utakmica.

U ekipi Voriorsa najviše utakmica velikog finala odigrao je Andre Iguadala – 32, zatim Stef Kari 28, a jednu utakmicu manje od njega igrali su Klej Tompson i Drejmond Grin. Košarkaš Bostona Al Horford odigrao je čak 141 plej-of utakmicu u svojoj karijeri, ali će mu ovo biti prvo veliko finale.

Udoka peti debitant u velikom finalu

Kada je Bred Stivens na kraju sezone kooptiran na mesto generalnog menadžera u Seltiksima, a Ime Udoka postavljen na poziciju šefa struke, činilo se da su u Bostonu ozbiljno pobrkali lončiće. Iako početak sezone nije bio impresivan, negde od Ol-star vikenda, Seltiksi su postali najbolji tim Istočne konferencije. U ulozi debitanta Nigerijac iz Portlanda postao je tek peti trener u istoriji NBA lige koji je u prvoj samostalnoj sezoni na mestu šefa struke došao do velikog finala. Udoka je danas u društvu Stiva Kera, Davida Blata, Nika Nursa i Tajrona Lua.

Stiv Ker plej-of velemajstor

Fantastičan posao obavlja Stiv Ker na klupi Golden Stejta. Ne samo što je sa Voriorsima osvojio tri šampionska naslova, igrao u ukupno pet velikih finala, već je ekipu stvarao, mahom, povlačeći sjajne poteze na NBA draftu. Stef Kari, Klej Tompson, Džordan Pul, Kevon Luni, Drejmond Grin košarkaši su koji su birani na NBA draftu od strane Golden Stejta, vremenom stasali u vrhunske NBA vedete. Ker se može podičiti još jednim izvanrednim statističkim podatkom; ovosezonsko veliko finale biće njegova 24. plej-of serija u trenerskoj karijeri na klupi Voriorsa i samo je dve izgubio i to u serijalima za titulu od Klivlenda i Toronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari