Ko je Bane „The Tiger“ Prelević – košarkaš zbog kojeg grčki PAOK povlači dres sa brojem 7 1Foto: Facebook/PAOK

Košarkaški klub PAOK odlučio je da povuče dres sa brojem 7 u čast Branislavu Banetu Preleviću, igraču koji je u grčku stigao iz Crvene zvezde i ostao zauvek upisan u istoriji solunskih crno-belih.

Kako prenosi Direktno.rs dres je podignut pod svodove dvorane prepočetka utakmice u kojoj PAOK večeras dočekuje atinski AEK.

Malo koji igrač se može pohvaliti ovim uspehom. Prelević je svojom karijerom to svakako zaslužio. Počevši od malih nogu da se bavi košarkom brzo su ga uočili iz KK Crvena Zvezda. Iako je mladi as odigrao samo dve seniorske sezone za crveno-bele, ostavio je dubok trag.

Pre svega kao igrač koji je malte ne sam odigrao polufinalnu utakmicu plej-ofa sezone 1986/87. protiv Cibone, koja je u tom trenutku bila ubedljivo najdominantniji klub u staroj SFRJ.

Vredi se podsetiti da je Cibona tada u svojim redovima imala jednog od najboljih evropskih košarkaša svih vremena Dražena Petrovića i ta utakmica je bila obračun dva vrhunska šutera. Bane Prelević je postigao 32 poena, bio proglašen igračem meča i bio najzaslužniji što se Zvezda plasirala u finale.

Karijeru nastavlja u solunskom PAOK-u gde postaje jedan od igrača koji su obeležili grčku košarkašku ligu. Srčan, hrabar ulazio je u duele sa najboljim igračima grčke, ali i evropske košarke.

Definitivno postaje ljubimac navijača koji su mu dali nadimak Tigar. Pristalice solunskog kluba „kupio“ je sukobom sa Nikosom Galisom, jednim od najboljih igrača grčke i gradskog rivala Arisa.

Ono što je Prelević napravio za osam godina u Solunu spada u domen naučne fantastike. Iako je Žarko Paspalj izabran za najboljeg Jugoslovena koji je ikad zaigrao u grčkoj ligi, za mnoge je to bio Bane Prelević.

Pretvorio je PAOK u jedan od najboljih timova Starog kontinenta u najboljem periodu košarkaške istorije. U sezoni 1990/91. Bane je vodio PAOK do titule u Kupu pobednika kupova, gde u finalu u Ženevi pada španska Saragosa (76:72), a Prelević je proglašen igračem utakmice, sa 31 postignutim poenom.

U ovom takmičenju postizao je u proseku 25,7 poena po utakmici, a Saragosi je u ranijem susretu u grupi ubacio 41 poen, uz šut 15/21 iz igre.

Bane Prelević je svom PAOK-u sledeće sezone doneo titulu prvaka Grčke, drugu u istoriji kluba, nakon 33 godine bez ovog trofeja. U domaćem prvenstvu je imao učinak od prosečno 24,2 poena po meču, dok je još uspešniji bio u Kupu kupova gdje je PAOK opet igrao u finalu.

Prelević je postigao preko 25 koševa u proseku, a u finalu je protiv Reala iz Madrida odigrao fenomenalno, ubacivši 29 poena. Ipak, PAOK je u duelu za trofej izgubio rezultatom 63:65.

Tada nastaje fotografija koju svi navijači PAOK-a drže u svojim albumima. Ova fotografija stoji i u holu dvorane PAOK da podseti svakog igrača na ljubav Banetovu prema ovom klubu.

Ostaće zapamćena skandiranja i pesme koje su verne „paokare“ posvetili svom košarkaškom idolu. Siguran sam da će se i danas iz grla navijača čuti Banetovo ime, on je to svakako zaslužio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari