Trudbenik i perfekcionista, osvajač beogradskog turnira: Ko je Andrej Rubljov - Đokovićev rival u četvrtfinalu Vimbldona? 1Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Novak Đoković u ponedeljak popodne igra 400. put na tutnirima za grend slem (više mečeva u Open eri imaju samo švajcarski as Rodžer Federer – 429 i Amerikanka Serena Vilijams – 423) i 14. put je četvrtfinalista Vimbldona (u ravni s američkom legendom Džimijem Konorsom, jedino Federer češće – 18), a u borbi za ulazak u polufinale sastaje se s 25-godišnjim Rusom Andrejem Rubljovom.

Ako se sudi po njihovom jedinom duelu na jednom od četiri najveća teniska turnira, naš as je u velikoj prednosti jer je nekadašnjeg najboljeg juniora sveta savladao u pohudu na desetu titulu na Australijan openu ove godine sa 6:1, 6:2, 6:4, takođe u četvrtfinalu.

Gleda li se, međutim, učinak na travi, Đoković mora da svoje neprocenjivo iskustvo potkrepi budnošću, jer Rubvljov, koji je sedmoplasirani na svetskoj listi, ima treći najuspešniji bilans u karijeri među 20 najboljih (73,1%) – Đoković (86%), vodeći Španac Karlos Alkaraz (84,6%).

Tenisom je počeo da se bavi u moskovskom Spartaku, a ljubav prema igri mu je usadila majka, teniski trener, koja je oblikovala i nedorečeni talenat Ane Kurnjikove. Otac mu je bivši bokser. O Rubljovu se nije znalo mnogo do pre dve-tri godine. Početkom 2020. ušao je među prvih 20 na listi, pri njenom kraju i među prvih 10, a godinu zatim i u Top 5.

Naša sportska javnost ga je najbolje i upoznala kada je prošle godine u finalu beogradskog ATP turnira na šljaci pobedio upravo Đokovića sa 6:2, 6:7 (4:7), 6:0. Jedan je, dakle, od retkih koji mu nije dao da uzme nijedan gem u setu. Još dva duela, a oba su bila na završnom godišnjem turniru (2021, 2022) pripala su Đokoviću s 2:0 dok se igralo po grupama.

Rubljov na Vimbldonu nikad pre nije stigao do četvrtfinala. Dobru pripremu za izazove na engleskoj travi imao je nedelju pre u Haleu, gde je izgubio u finalu od zemljaka pod kazahstanskom zastavom Aleksandra Bublika (6:3, 3:6, 6:3), ali mu je milo za drago vratio u petom setu u osmini finala u Londonu.

Đoković će imati potpuno drugačijeg protivnika nego što je bio Poljak Hubert Hurkač prethodno. Rubljov je neumorni radnik sa osnovne linije, pravi trudbenik, perfekcionista koji ima jake udarce i jedan od najboljih forhenda među konkurencijom pa se za poen u njegovom delu polja mora uporno boriti. Znajući sve to, Đoković se našao u čudu na podatak da Rubljov još nije bio polufinalista na turnirima za grend slem.

Ko pobedi, igraće s uspešnijim iz duela Italijana Janika Sinera (osmi na listi) i Rusa Romana Safiulina (92), debitanta na Vimbldonu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari