Ko je sve u reprezentaciji imao het-trik u prvom poluvremenu: Mitrović prvi posle Miloševića, Jezerkić dao i četiri 1Foto: Fonet/AP

Utakmica u Kaunasu između Litvanije i Srbije u kvalifikacijama za Evropssko fudbalsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. pamtiće se po tome što je Aleksandar Mitrović, najbolji strelac naše reprezentacije svih vremena (55 golova), postigao het-trik u prvom poluvremenu.

To dostignuće nije jedinstveno u našem državnom timu, ali se i ne događa svaki dan.

Da jedan igrač načini takav podvig čekalo se 27 godina. U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. Jugoslavija je u jesen 1996. preslišala Farska Ostrva u gostima sa 8:1 (5:1). Savo Milošević, tada igrač Aston Vile, u Toftiru je zatresao mrežu u 6, 30. i 38. minutu.

Do njega su prošle 32 godine od takvog dostignuća. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964, a te su se utakmice ranije računale kao zvanične za A tim, u razigravanju poraženih četvrtfinalista „plavi“ su savladali domaćina Japan sa 6:1. Slaven Zambata iz zagrebačkog Dinama je bio strelac u 3, 5. i 43. minutu, a i u 63, kada je postavio konačan rezultat. Slaba uteha za branioca zlatne medalje, koji je u četvrtfinalu izgubio od zajedničkog tima Zapadne i Istočne Nemačke s 1:0.

 

Prvi podvig je 1947. načinio Zvezdin golgeter Jovan Jezerkić, ali je on dao i četiri pogotka (4, 21, 23, 28). Jugoslovenska mašinerija je nemilosrdno pregazila Poljsku u prijateljskoj utakmici na Stadionu CDJA (budući JNA) u Beogradu sa 7:1, a svih sedam golova je dala u prvom poluvremenu.

Kroz dve godine, u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu 1950, Jugoslavija je na Zvezdinom terenu preslišala Izrael sa 6:0, a partizanovac Milutin Pajević se proslavio het-trikom u prvom poluvremenu u svojoj debitantskoj utakmici (12, 19, 26).

Prva Zvezdina zvezda Rajko Mitić se tako istakao u prijateljskoj utakmici s Velsom na Stadionu JNA 1953. Bilo je 5:2, a on je golmana matirao u 10, 14. i 24. minutu.

Dve godine zatim izdvojio se i Partizanov as Miloš Milutinović. Trostruki strelac, u 10, 14. i 44. minutu, bio je u prijateljskom duelu s Irskom u Dablinu – 4:1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari