Kolašinac na prekretnici 1Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Svi poznavaoci ili samo obični ljubitelji atletike u Srbiji „računaju“ na medalju Ivane Španović na otvorenom prvenstvu Evrope u Berlinu, ali ne mali broj njih nadao se da će se pre ove trofejne skakačice u dalj na pobedničko postolje u Nemačkoj popeti naš bacač kugle Asmir Kolašinac.

I brzo se razočarao, jer je skoro redovni finalista velikih takmičenja napravio tri prestupa u kvalifikacijama i ostao čak i bez prilike da ponovi ili popravi učinak sa EP 2012 u Helsinkiju, kada je „zaradio“ bronzu.

– Dešavaju mi se neke stvari koje nisam mogao ni da zamislim da će se desiti. Očigledno da su sve te povrede ostavile trag na mene, i to ne samo u fizičkom smislu nego i u psihičkom. Nemam opravdanja, bio sam katastrofalan. Ovo je veliki udarac za mene – posle neispunjene norme od 20.4 metra ovaj 33-godišnji Novopazarac rodom iz Skoplja nije hteo da laže ni druge ni sebe.

Svestan da je neko čiji je lični rekord 21,58 (pod vedrim nebom), odnosno 20,91 (u dvorani) morao mnogo više od pukog pojavljivanja na berlinskom „Olimpijskom stadionu“. I da mu ostaje da zajedno sa trenerom, ostalim saradnicima i ljudima iz Atletskog saveza Srbije utvrdi zašto to nije mogao.

U međuvremenu smo sinoć navijali za Emira Bekrića u polufinalu trke 400 metara sa preponama, dok će danas podrška biti potrebna Tamari Silaški, Maji Ćirić i Vedranu Samcu. Devojkama u kvalifikacijama na 400 metara, a njihovom kolegi u bacanju koplja. Pogotovo Silaški, jer je na ovo EP došla kao finalistkinja prošlog kontinentalnog prvenstva, mada je ove sezone dugo mučila muku sa povredom i rezultatskim reperkusijama iste.

Deveto mesto i nacionalni rekord Topićeve

Srpska atletičarka Dušica Topić zauzela je deveto mesto u brzom hodanju na 50 kilometara na Evropskom prvenstvu u Berlinu. Ona je trku završila za četiri sata, 30 minuta i 43 sekunde, što je novi nacionalni rekord Srbije. Topićeva je na šampionat Evrope stigla sa najboljim ličnim ostvarenjem od četiri sata i 41:15 minuta, koji je postavila 15. oktobra 2017. u Ivano-Frankvisku. Iako je u trku ušla sa tek 17. najboljim rezultatom u konkurenciji 20 takmičarki, ona je nadmašila i očekivanja i svoj dosadašnji rekord, ostvarivši pomenuti visoki plasman. Zlatnu medalju osvojila je Ines Enrikes iz Portugala, a srebrna medalja pripala je Ukrajinki Alini Cviliji, a bronzano odličje pripalo je Juliji Takaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari