Komesar najavio dugu pauzu 1Foto: EPA-EFE/NUCCIO DINUZZO

Nakon saznanja da su čak trojica igrača Juta DŽeza zaraženi korona virusom, Adam Silver, komesar NBA lige, momentalno je stopirao najkvalitetnije, ali i najbogatije košarkaško takmičenje na svetu.

Potez gospodina Silvera označio je tek treći prekid u istoriji NBA lige od završetka Drugog svetskog rata. Prethodna dva bila su vezana za štrajk samih igrača koji su tražili drugačiju raspodelu novca i u oba navrata liga je završena u skraćenoj verziji. Prvi čovek NBA lige u petak je pojasnio da će najmanje 30 dana svi igrači i treneri biti na prinudnom odmoru. Odluka gospodina Silvera proishodila je posle obavljenih razgovora sa vlasnicima svih 30 klubova.

Timovi se u ovom trenutku nalaze na 20-ak utakmica od kraja ligaškog dela sezone. Plej-of je trebalo da počne 18. aprila, ali je to otprilike period kada će – prema Silverovim rečima – eventualno biti nastavljena najjača košarkaška liga sveta. Poslednji put, u sezoni 1998/99. štrajk igrača trajao je šest meseci, računajući i letnji period, nakon čega je odigrano 50 utakmica u ligaškom delu sezone. U sezoni 2011/12. obustava rada trajala je ukupno osam meseci, a sezona bila skraćena na 66 mečeva. Ovo je, međutim, prvi put da industrija „teška“ milijarde dolara staje iz drugačijeg razloga – širenja virusa koji je do Silverovog uključenja u program mreže ESPN dijagnostikovan kod trojice igrača Jute, Gobera, Emanuela Mudiaja i (prema poslednjim informacijama) Donovana Mičela. Gober se u međuvremenu javno izvinio za neshvatljivo ponašanje tokom konferencije za medije samo dva dana pre nego što će utakmica njegovog tima protiv Tandera u Oklahomi biti otkazana uoči početka. Nepoznato je kakve će instrukcije dobiti košarkaši, a naša zemlja u ovom trenutku ima šestoricu igrača pod ugovorima sa NBA klubovima (Nemanja Bjelica, Boban Marjanović, Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić, Marko Gudurić i Alen Smailagić) i jednog trenera (Igor Kokoškov).

Bez „Martovskog ludila“

Još od 1939, kada je odigrano prvo košarkaško koledž finale, svake godine održavan je završni „NCAA“ turnir u Americi. Čak i tokom Drugog svetskog rata. Ovog proleća, taj globalno popularni sportski događaj je otkazan. Nacionalna asocijacija koledž sporta (NCAA) objavila je da su ovogodišnji turniri u muškoj i ženskoj konkurenciji otkazani zbog brige o zdravlju nacije tokom pandemije virusa korona. Ova potvrda otkazivanja takmičenja odnosi se i na druge sportove – golf, lakros, tenis i Svetsku koledž seriju bejzbola.

Kevin Lav pomaže „honorarcima“

Suspendovanje NBA lige neće se odraziti na primanja košarkaša, koji će redovno dobijati mesečne plate, ali i te kako hoće kada je reč o radnicima koji nemaju ugovore na neodređeno. NJihov broj uopšte nije mali, a bez pomoći redara, higijeničarki, čuvara, ekonoma svakodnevno funkcionisanje ekipa bilo bi gotovo nemoguće. Svi oni nemaju garantovane ugovore, većina njih su „honorarci“ kojima je egzistencija ugrožena usled suspenzije NBA lige. Kevin Lav, as Klivlend Kavalirsa, koji će samo ove sezone zaraditi 28.942,830 dolara, rešio je da finansijski pomogne pomenutim radnicima. On će sa 100.000 dolara pokriti njihove plate za mart mesec. Prethodno su Dalas i Atlanta takođe rekli da će pomoći zaposlenima oko arena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari