Korak napred, dva nazad 1Foto: Beta/AP/Aaron Favila

Od kako mu je januara 2018. godine urađen prvi hirurški zahvat na hronično povređenom kuku, Endi Marej nije više isti na terenu.

Ili uopšte ne učestvuje na turnirima ili to radi samo u dubl konkurenciji ili brzopotezno ispadne iz singl trke, kao što je bio slučaj u prvom kolu mastersa u Sinsinatiju, gde je Škot samo pružio jači otpor u porazu od Francuza Rišara Gaskea.

Mada mu je takmičenje u Ohaju bilo prvo posle Australijan opena u januaru ove godine, on sam je očekivao da će duže opstati u borbama jedan na jedan, ali se ispostavilo da su u pravu oni što već neko vreme tvrde da nikada više neće biti vodeći reket sveta, možda čak ni u Top 10.

Neplanirano odustajanje od poslednjeg sezonskog grend slema u Njujorku, za par nedelja, samo ide na ruku tim sumornim prognozama profesionalnog kraha dvostrukog osvajača Vimbldona (2013, 2016) i vlasnika jednog US open trofeja (2012).

– Organizatori US opena tražili su da se izjasnim o prihvatanju „vajld“ karte pre meča sa Gaskeom, ali sam osećao da nisam u stanju da donesem takvu odluku. Odlučio sam da je ne prihvatim jer nisam znao kako ću se osećati posle prvog odigranog singla nakon duge pauze i nisam želeo da možda dođem kasnije u situaciju da ipak odustanem od turnira – žalostan je, ali i realan osvajač dve zlatne medalje na Olimpijskim igrama (2012, 2016).

Mada se pre sedam meseci činilo da će zauvek reći zbogom takmičarskom tenisu, kada je u suzama najavio novu operaciju, Marej kaže da je „srećan“ što je i dalje deo Tura i nada se da će u jednom trenutku ući u pravu formu.

– Osećam da ima mnogo stvari koje mogu da popravim i da igram bolje. Nadam se da će na sledećem meču moja igra napredovati – zaključio je finalista u pet izdanja AO (2010, 2011, 2013, 2015, 2016) i jednog Rolan Garosa (2016).

Za takav scenario navija i njegov prijatelj, vršnjak i veliki rival iz juniorskih dana Novak Đoković, o čemu svedoče i sledeće reči lidera ATP liste.

– Endi je veliki šampion i neko ko je zaslužio poštovanje svih momaka u svlačionici. Pravi je dar ponovo ga videti na terenu nakon što je u poslednje tri godine toliko propatio zbog povreda. Njegov teniski talenat je i dalje tu. Nadam se samo da će se sačuvati od novih povreda i da ćemo uživati u njegovoj igri još mnogo, mnogo godina – bodri svog kolegu srpski as.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari