Sagovornici Danasa o porazu Zvezde u Istanbulu: Ako ih nije sramota, ne treba da igraju košarku 1Foto: Peđa Milosavljević /Starsport

Ubedljiv poraz Crvene zvezde od Efesa (100:55) u poslednjem kolu ligaškog dela Evrolige izazvao je burne reakcije u medijima i na društvenim mrežama, a na to je dodatno uticala i činjenica da bi eventualnim trijumfom u Istanbulu crveno-beli omogućili Partizanu da se bori za plasman u plej-in.

Sagovornici Danasa, bivši košarkaši Ljuba Vidačić, Vladimir Kuzmanović i trener Miroslav Nikolić, slažu se da crveno-beli nisu smeli sebi da dozvole da izgube sa 45 razlike.

– Mislim da se mnogo toga poklopilo, da Zvezdi ništa nije išlo i da tu nema neke pozadine. Tokom karijere sam bio privilegovan da igram u dobrim ekipama i nikad nisam doživeo tako ubedljiv poraz, ali kad se izgubi nekom visokom razlikom prvo ti osećaš sramotu. Posle onoga u Istanbulu ako postoji neko od njih koji može da kaže da ga nije sramota onda ne treba ni da igra košarku. Ali, u sezoni u kojoj je Zvezda pružala blede partije mislim da se poklopilo mnogo toga, i nervoza, i nemoč, i sve ostalo i da je to uzrok ovako teškog poraza. To kvari imidž igračima, ali i klubu, međutim, to je poglavlje o kojem ne treba trošiti puno reči – smatra Kuzmanović.

Nikolić dodaje da je Partizan imao puno prilika da sam obezbedi plasman među najboljih deset.

– Očekivao sam da će Zvezda odigrati malo ozbiljnije. Ne može jedan evroligaški klub sebi da dozvoli poraz od 45 razlike, to je smešno. S druge strane, svako odlučuje o svojoj sudbini. Partizan je izgubio previše utakmica u kojima je imao prednost do finiša i u kojima je svojim greškama ispustio pobede – objašnjava naš poznati trener.

Ljuba Vidačić tvrdi da je ubedljiv poraz crveno-belih u Istanbulu nešto što se dešava kad igrači uđu u utakmicu bez motiva.

– Rezultat dovoljno govori za sebe. Retko se dešava, ali se dešava. Zvezda je igrala bez motiva, ali, svakako da razlika nije realna. Kao bivši igrač Partizana mogu da kažem da smo i mi imali neke slične poraze – tvrdi bivši košarkaš.

Završili tamo gde im je i mesto

Sezona bez plasmana u plej-of Evrolige za oba beogradska kluba predstavlja neuspeh.

– Nisam očekivao da će se ovako završiti. Po uzoru na prošlu sezonu očekivao sam da će Partizan biti na, recimo, šestom mestu, a i da će Zvezda, koja je prošle godine imala učinak 17-17, ove sezone napraviti korak dalje. Mnogo zvučnih imena a ništa se nije postiglo, što dokazuje tvrdnju da novac nije presudan kad se sastavlja tim. Nadam se da će i jedni i drugi napraviti dobru analizu i ispraviti greške – kaže Kuzmanović.

Nikolić smatra da je rezultat reprezentacije na Svetskom prvenstvu pokazao da Srbija zaslužuje da ima dva kluba u Evroligi, pa i u plej-ofu ovog takmičenja.

– Svi smo očekivali da će oba kluba ući u najboljih deset. Imali su veliku podršku publike i dobre budžete. Partizan nije imao sreće jer je bio ravnopravan sa svim ostalim ekipama, a nekoliko utakmica su izgubili na jednu loptu. Ceo život sam želeo da oba kluba igraju Evroligu, jer smo to zaslužili kao zemlja u kojoj su dvorane pune i čija reprezentacija je druga na svetu i zato mi je krivo što nisu uspeli da dođu do plej-ofa.

Vidačić kaže da su oba kluba završila tamo gde im je i mesto.

– I Zvezda i Partizan su po sastavima timova i po onome što su pokazali na mestima koja zaslužuju. O budžetima ne bih pričao, jer jedno je budžet u Srbiji u odnosu na one koje imaju klubovi po Evropi. Tu treba uzeti u obzir i poreze na plate i druge stvari – kaže nekadašnji plejmejker.

Kuzmanović kaže da ga je iznenadila reakcija nekih bivših košarkaša Partizana, poput Lesora na društvenim mrežama i njihovi komentari posle poraza crveno-belih u Istanbulu.

– Kao da je u pitanju neka indoktriniranost, kao da moraju da pokažu neku vrstu pripadnosti. Čak se javio i Dalas Mur, koji je sad u Kini. Mislim da su društvene mreže pošast, svako dobije priliku da nešto kaže. Doveli smo odnose između Zvezde i Partizana na nivo ratnog stanja – objašnjava bivši igrač Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari