Crno-bela košarkaška sekcija i njen poreski dug: Vučić otkrio da je dobročiniteljska akcija "Jedan Partizan imamo" zloupotrebljena 1Foto. Pedja Milosavljevic/ STARSPORT

Jedna od istina, ali zaista istina, za koje predednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da ih sipa brzinom munje jeste to da država novčano širokom rukom pomaže i fudbalske i košarkaške sekcije Crvene zvezde i Partizana, dva naša najveća i najomiljenija kluba, i da bi i jedni i drugi bili na ivici propasti da nije tako.

Gostujući u programu „Jutro“ Televizije Prva Vučić je kao oparen govrio o budžetskom sufnansiranju crveno-belih i crno-belih.

Loptu mu je podigla voditeljka koja je pročitala gnevnu izjavu trenera Partizanovih košarkaša Željka Obradovića na pres-konferenciji u niškoj dvorani „Čair“ posle poraza tima koji vodi protiv Crvene zvezde u finalu Kupa Radivoja Koraća o, po njegovom mišljenju, najvećoj laži da su Partizan i on državni projekat.

Jutro posle Obradovića

Nejasno je šta je to Obradovića uznemirilo da se dohvati te teme mimo dešavanja na terenu. Možda skandiranje jezgra Zvezdinih navijača „državni projekat“, kojim su u nadgornjavanju sa suprotnom stranom tribina u toku utakmice odgovorili na tradicionalno uzvikivanje Partizanovih pristalica „Vučiću pederu“?

Trofejni trener, koji je ostao praznih šaka i na trećem uzastopnom završnom turniru Kupa u Nišu od kada se posle 29 godina vratio na klupu crno-belih, s kojima je upravo u „Čairu“ 1992, u sezoni najblistavijeg uspeha naše klupske košarke (Partizan s njim i prvak Evrope u Istanbulu), podigao pehar za pobednika Kupa Jugoslavije, pozavo je svoje rukovodstvo da „izađe u javnost i navede tačno, crno na belo, ko je koliko dobio pa da se vidi…“, aludirajući između redova, a sasvim jasno, na večitog rivala.

Vučić je na Prvoj po ko zna koji put ponovio da država Zvezdi i Partizanuneposredno i posredno život znači, nebrojeni put dovodeći taj fakat u kontekst pogrda na njegov račun i odsustva navijačkе pokorne zahvalnosti na državnu i predsednikovu širokogrudost.

U naletu razdraženosti Vučić je otkrio istinu za koju nismo znali, a koja je u srce pogodila najiskrenije i najstrastvenije poklonike crno-bele boje.

Kako je govorio Partizan?

Obelodanio je, i životom je garantovao da je to tako, da u državnu kasu „od svih onih velikih akcija od skupljanja para za poreze dinar nisu uplatili“.

Crno-bela košarkaška sekcija i njen poreski dug: Vučić otkrio da je dobročiniteljska akcija "Jedan Partizan imamo" zloupotrebljena 2
Foto: Pedja Milosavljevic /Starsport

Košarkaški klub Partizan je pre skoro godinu dana pokrenuo dobročiniteljsku inicijativu „Jedan Partizan imamo“ s ciljem da pristalice crno-belih skupe, koliko ko može i ima, novac za otplatu poreskog duga, koji je označen kao poslednji veliki finansijski problem koji ga je snašao.

Saopšteno je da se to radi na zahtev više od 2.000 navijača, simpatizera i dobro situiranih prijatelja kluba iz zemlje i inostranstva.

Predsednik Partizana Ostoja Mijailović je istakao da je ideja prihvaćena uprkos rezervama.

„Članovi Uprave kluba će biti među prvim donatorima i svi ćemo uplatiti određene iznose na namenske račune. Na taj način ćemo dati primer svima da verujemo u inicijativu navijača, njihovu ljubav i odanost koja nas krasi naš klub krz čitavu istoriju“, rekao je tada Mijailović.

Iz Partizana su naveli i da su već otvoreni namenski računi i istakli da sva sredstva koja budu na ovim račinima neće biti moguće koristiti ni za šta drugo sem za namirenje poreskog duga.

„Donacije će transparentno biti rangirane po vrednosti uplate, a imena 1.992 uplatioca najvećih iznosa na namenske račune KK Partizan, biće ugravirana kao žig na parketu na kojem će klub igrati svoje domaće utakmice u sezoni 2023/24“, objašnjeno je iz kluba.

Iz Partizana su predočili da će svaki donator koji uplati 3.000 dinara i više u znak zahvalnosti od kluba dobiti posebne majice sa potpisima igrača i trenera Obradovića.

Takođe, svaki uplatilac iznosa od 3.000 dinara i više će dobiti gratis člansku kartu Partizana sa svim pripadajućim benefitima za kategoriju „Standard“.

„Na taj način, klub će se svojim dobrotvorima odužiti na originalan način. Takođe, najveći pojedinačni donator će zaslužiti i dobiti doživotno mesto u prvom redu, na počasnim mestima do parketa na kojem domaće utakmice igra Partizan. Ova stolica biće posebna i nosiće broj 1.992“, rečeno je u saopštenju iz prošlog proleća.

I – gde su pare?

Nekoliko dana kasnije Mijailović je na RTS obznanio da je za dan skupljeno 500.000 evra za otplatu duga od 7.000.000 i da će svaki član Upravnog odbora priložiti bespovratno po 100.000, a ukupno 1.000.000.

Vučić je na Prvoj rekao i da Zvezda i Partizan duguju sada 6.000.000 evra, a crveno-beli 1.200.000.

Treba li to čitati da je dug crno-belih 4.800.000 i da je smanjen u odnosu na pre godinu dana?

Predsednik je na kraju zapretio i jednima i drugima da im više neće biti gledano kroz prste ni za povlašćenu cenu za korišćenje „Štark arene“, i da će ministar finansija Siniša Mali na njegov zahtev sve to da pročešlja.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari