Voli svoj novac, ali tarifnik postoji: Koliko je Nikola Jokić platio za kazne u NBA 1Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Nikola Jokić kaže da voli svoj novac – u prevodu: poštuje svaki dolar koji zaradi – i da mu je zato pametnije da drži jezik za zubima nego da drži slovo o sudijama, jer bi se u suprotnom izložio riziku da mu NBA liga izbije još para iz džepa.

To veli hladne glave. Kad mu je ona vrela i razdražljiva u žaru borbe, tad i ne misli na finansijske posledice svog nedozvoljenog vladanja, a tarifnik postoji.

Nikola Jokić, najbolji košarkaš Denvera, dirnut je u živac i na šampionovoj utakmici u Čikagu. U najvećem srpskom gradu posle Beograda, kako ga je predstavio američkoj javnosti, zaradio je isključenje drugi put u ovoj sezoni.

Zbog protesta, jer je smatrao da su sudije previdele da je načinjen prekršaj nad njim pod košem domaćina, dobio je tehničku grešku. Pošto nije obuzdan, dodeljena mu je još jedna pa je morao da napusti utakmicu.

Tarifa za prvu kaznu je 2.000 dolara, a za isključenje još 4.000.

Imajući u vidu da Jokić igra u vodećoj košarkaškoj ligi sveta od 2015, a da ga je povremena plahovitost vodila i u teže prekršaje, do sada je na kazne dao u kasu NBA 568.108 dolara.

Pored danka tehničkim greškama i isključenjima primio je i veće globe. Ipak, i najveća kazna koju je platio neuporediva je s onom koja je razrezana Vladimiru Radmanoviću 2007, istina za slučaj koji se nije desio na meču i koji je bio klupska odluka.

Košarkaš Los Anđeles Lejkersa u to vreme morao je klubu da plati 500.000 dolara, jednu od najvećih kazni koja je izrečena igraču.

Voli svoj novac, ali tarifnik postoji: Koliko je Nikola Jokić platio za kazne u NBA 2
Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Na snoubordu je povredio rame, a ugovorom je bilo predviđeno da se kloni svakih aktivnosti koje su rizične za povređivanje, uključujući snoubord i skijanje. Slagao je isprva da ga je peh snašao na uličnom ledu.

Najveća kazna Jokiću bila je 210.417 dolara pre dve godine zato što je, kad mu se smrklo pred očima, nasilno strovalio na patos igrača Majamija Markifa Morisa.

 

Sledeća najveća mu je iz januara 2019 – 169.691.

Na Denverovom meču s Jutom u Solt Lejk Sitiju sukobila su se dva igrača. Jokić se umešao u kavgu s klupe za rezerve. NBA liga mu je stavila na teret da je „agresivnim pristupom stvorio mogućnost za eskalaciju“.

Morao je da plati 25.000 dolara zbog kontakta s vlasnikom Finiksa Metom Išbijem u maju ove godine, u utakmici polufinala Zapadne konferencije, u pohodu Denvera na prvu titulu prvaka u istoriji.

Lopta je došla u ruke Išbija, koji je sedeo pored terena. Jokić je krenuo po nju i tom prilikom je upotrebio „prekomerenu silu“ da bi je oteo.

Još jedna kazna ima koren u Čikagu. Posle meča u oktobru 2018. novinari su ga pitali o rasponu ruku igrača domaćih Vendela Kartera Džuniora, koji je bio vrlo dobar na meču, iako njegov doprinos (25 poena, Jokić 22) nije sprečio poraz (108:107).

„Nisam homoseksualac, ali ima duži nego što očekujete“, bio je Jokićev dvosmisleni neotesani odgovor.

Zbog neprimerenog rečnika stigla ga je kazna od 25.000 dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari