Koje ćemo zvezde gledati na Mundobasketu, a za čije majstorije ćemo biti uskraćeni? 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Ostalo je još malo manje od mesec dana do Svetskog prvenstva i već je poznato koje će NBA zvezde igrati na njemu, a koje su otkazale poziv zbog umora ili iscrpljenosti.

Spiskom se pozabavio katalonski Mundo Deportivo, koji je stava da će Srbija od svih reprezentacija biti najviše oslabljena zbog neigranja Nikole Jokića i Vasilija Micića.

Mnogo nakupljenog besa: Luka Dončić

Luka Dončić je praktično prva zvezda koji je rekao da će igrati na Svetskom prvenstvu, napomenuvši predsedniku Slovenačkog košarkaškog saveza Mateju Erjavcu da idu na medalju na Mundobasketu.

Bek je ovog leta fizički radio više nego ikada, a Svetsko prvenstvo je prvo mesto na kome želi da svetu predstavi novog Luku Dončića, posebno motivisan razočarenjem na poslednjem Evrobasketu, na kojem je Slovenija izgubila u četvrtfinalu protiv Poljske, ali i sezonom koja nije bila dobra u timu iz Teksasa.

Iako se Goran Dragić povukao iz reprezentacije, bivši igrač Real Madrida će imati društvo u timu u vidu NBA šampiona poput Vlatka Čančara.

Mentalna iscrpljenost: Nikola Jokić

Aktuelnii NBA šampion i MVP finala tvrdi da je psihički iscrpljen pa e odustao od Svetskog prvenstva. Srbija je tako izgubila zlatnu priliku da podigne svoj prvi pehar od kada se takmiči pod ovim imenom.

Selektor Svetislav Pešić neće računati ni na Vasilija Mićića, koji je nedavno stigao u najbolju ligu na svetu i želi da se pripremi za sve ono što ga očekuje u Ohlahomi.

Iako će tu biti Bogdan Bogdanović (košarkaš Houksa) i perspektivni mladić sa kome je Erik Spoelstra srećan u Majamiju uprkos tome što mu prošle sezone nije dao mnogo minuta – Nikola Jović, Srbija nema mnogo čemu da se nada na ovom Mundobasketu kada se govori o borbi za svetsku titulu.

„Da, ali nisam 100 odsto siguran“: Janis Adetokumbo

Janis Adetokumbo, koji se nalazi na spisku selektora Grčke Dimitrisa Itudisa, će ponovo biti sa svojim timom u zavisnosti od fizičke pripremljenosti nakon operacije kolena koju je imao letos.

Ranom eliminacijom Baksa u prvoj rundi plej-ofa, Janis ​​je imao vremena da se dobro odmori. Na spisku se nalaze i njegova braća Tanasis i Aleks, pa ako obojica budu u 12 sigurno je da će i Janis reći „da“ Grčkoj.

Uz to on ​​želi da pomogne Grčkoj da osvoji prvu medalju na velikim takmičenjima još od 2009. godine i bronze na Evrobasketu u Španiji.

Najstrašniji u Kanadi: Džamal Marej

Jokića neće biti, ali će na Mundobasketu igrati njegova bolja „polovina“ Džamal ​​Marej. Bek Nagetsa predvodi veoma moćni kanadski tim, a sa još jednom superzvezdom kao što je Šai Gildžus-Aleksander činiće najbolji plejmejkerski duo na Svetskom prvenstvu.

Kanada će moći da računa i na Dilona Bruksa, ali ne i na Endrua Viginsa. Činilo se da bi posle ovako zahtevne sezone i izlaska iz povrede Džamal ​​mogao da otkaže učešće na Mundobasketu, ali je zapravo bio oduševljen pozivom jer mu se pružila neverovatna šansa da osvoji prvu medalju sa svojom reprezentacijom na nekom takmičenju.

Prvo da razjasni svoja osećanja: Džoel Embid

Poseban je slučaj Džoela Embida, koji neće izostati zbog klasičnog odmora već zbog neodlučnosti, pošto još nije prelomio da li će igrati za Francusku ili za SAD.

U Francuskoj se i dalje nadaju da će on izabrati francuski tim i tako zaigrati za njih na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine zajedno sa Rudi Goberom i Viktorom Vembanjamom.

Želja za osvetom Španiji: Rudi Gober

Trostruki najbolji defanzivac u NBA Rudi Gober nije imao sjajnu sezonu sa Timbervulvsima. Međutim, ono što ga najviše boli i istovremeno pokreće je njegov loš nastup u finalu prošlogodišnjeg Evrobasketa koji je izgubio od Španije.

Zato želi da se revanšira „crvenoj furiji“ ove jeseni i popne se na najviši pobednički stepenik.

Ne može sve odjednom: Viktor Vembanjama

Nastavljamo sa Francuskom koja je ovim značajnim izostankom još uvek veoma daleko od idiličnog scenarija i osvajanja Svetskog prvenstva.

Viktor Vembanjama još nije zvezda NBA lige, ali se tako prema njemu svi odnose u Francuskoj, a i očekivanja su bila ogromna šta bi mogao da uradi na Svetskom prvenstvu nakon što je propustio Evrobasket prošle godine.

Nedavno je draftovan kao prvi pik od strane Sparsa. Ipak njegova ideja je da učestvuje na Igrama, pa je novi centar San Antonio Sparsa odlučio da podnese ostavku kako bi napravio neophodnu pauzu posle nekoliko veoma intenzivnih meseci u Metropolitanu, a ona bi mu omogućila da se fizički pripremi za svoju debitantsku sezonu u najboljoj ligi na svetu.

Sjedinjene Države „B“ su takođe zastrašujuće: Džejlen Branson, Entoni Edvards…

Svako je zvezda u Sjedinjenim Državama čak i ako nema velika imena. I Džejlen Brunson, kao Paolo Bankero, Mikal Bridžis, Entoni Edvards, svako je u tom timu podjednaka zvezda.

Američki tim ima toliko kvaliteta da je sa svakom postavom koju pošalju na Mundobasket – favorit. U ovom slučaju, Stiv Ker vodi veoma mlad tim u kojem je Bobi Portis najstariji sa samo 28 godina.

Sjedinjene Države imaju obavezu da osvoje Svetsko prvenstvo ako je moguće kako bi povratile titulu i broj 1 na svetskoj rang listi koju drži Španija.

MVP to ne propušta: Riki Rubio

Ne može se ne spomenuti MVP proteklog Svetskog prvenstva -Riki Rubio. Španije je aktuelni svetski i evropski šampion, i to će se morati uzeti u obzir kada se bude pričalo o favoritima za zlato uoči šampionata.

Riki Rubio stiže spreman na prvenstvo, nakon teške povrede koju je imao tokom prošle sezone u NBA ligi i biće okružen drugim NBA igračima kao što su Santi Aldama, Usman Garuba i Huančo i Vili Ernangomez, prvi kao novope;eno poja;anje Panatinaikosa, a drugi kao najsvežije pojačanje Barse.

Fokusiran na to da ponovo bude ono što je obećavao da će biti: Ben Simons

Ben Simons je odavno izgubio status superzvezde, što ne znači da igrač Bruklin Netsa i dalje nema talenat i određeno ime.

Bivši igrač Siksersa staviće akcenat ovog leta na fizičku pripremu nakon operacije leđa uoči godine koja bi mogla da bude njegova poslednja sezona da se vrati na šampionske staze ili makar pobedničkestaze.

Međutim, Australija će takođe biti puna dobrih NBA igrača kao što su bivši igrač Partizana Dante Eksum, Džoš Gidej i Matis Tajbul.

Privilegija za Letoniju: Kristaps Porzingis

Letonija će imati privilegiju da ima najboljeg Kristapsa Porzingisa na prvom Svetskom prvenstvu u svojoj istoriji, a novopečeni igrač Bostona dolazi u nacionalni tim iz svoje najbolje sezone u NBA.

Letonski tim će imati druga poznata lica kao što su igrač Žalgirisa Rolands Šmits te Marcis Štajnbergs iz Baksi Manrese, a tu je i bivši as Partizana David Bertans.

Ciljajte da će igrati: Karl Entoni Tauns

Njegovo prisustvo na Svetskom prvenstvu još uvek nije 100 odstvo sigurno, ali je prema pisanju ESPN-a na dobrom putu da zaigra. Centar Minesota Timbervulvsa ima za cilj da pomogne Dominikanskoj Republici koja još uvek neće moći da računa na Al Horforda, sa kojim bi „KAT“ činio zastrašujući centarski par.

Osetljiv momenat za Litvaniju i Svetsko prvenstvo: Domantas Sabonis

Osetljiv trenutak za Litvaniju i za Svetsko prvenstvo zbog svega što je centar Sakramento Kingsa prikazao u prethodnoj sezoni. Bivši igrač Unikahe morao je da propusti šampionat nakon operacije šake.

Uprkos tome, litvanski tim će imati zvezde kao što su Jonas Valančiunas (Nju Orleans Pelikans) i plejmejker Barselone Rokas Jokubaitis.

Finska, prava opasnost: Lauri Markanen

Još jednom će Lauri Markanen učiniti Finsku timom za uzimanje u obzir uprkos tome što nije izraziti favorit. Na prošlom Evrobasketu Finska je bila potpuni hit, a stigli su do četvrtfinala. I pored toga što o njemu ne treba trošiti reči, Markanen na Svetsko prvenstvo ide kao NBA zvezda, sa 25,6 poena i 39 odsto šuta za tri poena po utakmici.

Između vojnog roka koji je morao da odradi ovog leta u svojoj domovini i Svetskog prvenstva koje ga tek očekuje, posvetio se fizičkom radu kako bi još spremniji ušao u narednu sezonu.

Bez američkih superzvezda: Lebron Džejms, Stef Kari…

Više nije iznenađenje što američke superzvezde kategorije Lebrona Džejmsa ili Stefa Karija odbijaju da igraju reprezentativna takmičenja, od kojih su davno odustali, iako Lebronu i dalje nedostaje Svetsko prvenstvo, a Kariju olimpijsko zlato.

Uprkos imenima poput gore navedenih, Sjedinjene Države će voditi tim bez zvezda najvišeg svetskog poretka nakon što su na Igrama u Tokiju učestvovali Kevin Durent, Drejmond Grin, Demijan Lilard, Džejson Tejtum ili Devin Buker.

A kao i oni, nedostajaće i Džejms Harden, Dža Morant, Entoni Dejvis, Donovan Mičel, Džimi Batler…

Bez tanga Kampaca i Vidloze

Argentine neće biti na ovom Mundobasketu jer su porazom u kvalifikacijama od Dominikanske republike 75:79 ostali bez učešča na planetarnoj smotri.

Tako će ljubitelji košarke biti uskraćeni za majstorije Fakunda Kampaca, Gabrijela Deka, Luke Vildoze, Nikolasa Brusina, Patrisija Garina, Leandra Bolmara i Nikolasa Laprovitole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari