Košarkaš Kajri Irving suspendovan zbog širenja filma sa antisemitskim sadržajem 1Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Bruklin Netsi odlučili su da suspenduju jednu od najvećih zvezda tog tima, košarkaša Kajrija Irvinga, zbog širenja filma sa antisemitskim sadržajem na svojim profilima na društvenim mrežama.

Pre nego što ga je tim suspendovao, u vezi sa tom situacijom oglavio se i komesar NBA lige Adam Silver, koji je od košarkaša zahtevao da se javno izvini.

Irving je to isprva odbio, međutim u sredu je odlučio da se ipak oglasi, kada je priznao da je promocija ovog filma na njegovim profilima imala „negativni uticaj“ na jevrejsku zajednicu, pa je obećao da će donirati pola miliona dolara organizacijama koje rade na iskorenjavanju mržnje i razvijanju tolerancije.

„Svestan sam negativnog uticaja moje poruke na jevrejsku zajednicu i preuzimam odgovornost za to. Ne verujem da je bilo što što je rečeno u filmu istina ili da odražava moj moral i načela. Nisam nameravao da naudim nijednoj grupi, rasi ili veri, samo želim biti svetionik istine i svetla“, poručio je Irving u sredu, iako je isprva branio svoje pravo na objavu.

Bruklin je ipak odlučio da ga suspenduje na pet utakmica i u tom periodu neće biti plaćen.

„Zaprepašćeni smo činjenicom da je propustio nedvosmisleno da kaže da nema antisemitske statvove, te trenutno nije podoban da se povezuje sa Bruklin Netsima“, naveli su Bruklin Netsi u saopštenju.

Da podsetimo, Irving je na Tviteru i Instagramu objavio poster filma „Hebrews to Negroes: Wake Up Black America“. Film je režirao Ronald Dalton Junior, a radi se o dokumenarcu koji obrađuje radnju iz istoimene knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari