Foto: STARSPORT

Međutim, da li će i kako oni moći da nastupe za nacionalni tim otvoreno je pitanje, s obzirom da Evroliga i FIBA i dalje nisu blizu dogovora o kalendaru, odnosno rasporedu koji bi dozvolio igračima da nastupe i za nacionalni tim i za svoje klubove. Tako su Nemanja Nedović i Dragan Milosavljević suočeni sa izborom između Unikahe, kluba u kome grade karijere i od koga dobijaju plate, s jedne strane, i nacionalne selekcije s druge. Nakon objavljivanja spiska obojica reprezentativaca kažu da još uvek nisu doneli konačno odluku da li će nastupiti za Srbiju, ističući da u sporu između Evrolige i FIBA niko ne uzima u obzir potrebe i interese samih košarkaša.

– Čuo sam za preliminarni spisak igrača, kao i da sam ja na spisku, ali za sada ni sa kim iz reprezentacije nisam razgovarao o tome. Situacija je veoma komplikovana, bilo bi zaista teško ako bi četvrtkom igrali Evroligu, a petkom sa reprezentacijom. Nemam predstavu kako oni zamišljaju da se to izvede. Igranje za reprezentaciju je veoma važno, predstavlja veliku čast. Ali Unikaha me plaća, a ove sezone očekuje nas veliki broj utakmica sa klubom. Da zaključim, nisam upoznat sa situacijom i nemam precizno mišljenje o tome, ali je komplikovano. Niko ne razgovara sa igračima, a ne znam ni sa kim da razgovaram. Svaka reprezentacija je priča za sebe i ima svoj stav – kazao je Nedović za specijalizovani košarkaški sajt „Eurohoops“.

Kao i Nedović i Milosavljević ističe da su košarkaši nepravedno rastrzani između kluba i reprezentacije.

– Biću iskren, ne znam još šta ću da uradim po ovom pitanju. Mislim da većina igrača razmišlja slično. Klub nas plaća, ovo je naš posao i mislim da se svaki igrač suočava sa teškom odlukom. Vidite da se igrači konstantno povređuju, jer nemamo odmor. Niko ne razmišlja o nama. Ponosan sam što sam ponovo na spisku selektora i želim da se borim za svoju zemlju, ali ne znam. Očekujem da posle ove godine pronađu rešenje za problem – rekao je Milosavljević.

Reprezentacija Srbije u prvom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo dočekuje 24. novembra Austriju, a u drugom kolu, 27. novembra Gruziju. U grupi G takmiči se još Nemačka, a u drugu fazu plasiraće se tri od četiri ekipe.

Bertomeu: Neće biti kvalitetne košarke

Govoreći za „Korijere dela Seru“ prvi čovek Evorlige Đordi Bertomeu istakao je da će u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo reprezentacije igrati bez najboljih igrača što će smanjiti kvalitet utakmica. „Nivo utakmica bez njih neće biti isti. Zamislite u fudbalu Portugal bez Kristijana Ronalda ili Argentinu bez Lionela Mesija. Upravo to će se dogoditi u košarci. Reprezentacija će igrati kvalifikacije bez najboljih igrača, što će smanjiti kvalitet utakmica“, kazao je Bertomeu, dodajući da je FIBA ignorisala i NBA, zbog čega 108 internacionalaca koji nastupaju u Americi neće igrati kvalifikacije.

Đorđevićev spisak

1. Stefan Jović plej

2. Vasilije Micić plej

3. Nemanja Nedović bek

4. Marko Gudurić bek

5. Dragan Milosavljević bek

6. Nemanja Dangubić bek

7. Branko Lazić bek

8. Vladimir Lučić krilo

9. Marko Simonović krilo

10. Nikola Kalinić krilo

11. Stefan Birčević krilni centar

12. Milan Mačvan krilni centar

13. Vladimir Štimac centar

14. Ognjen Kuzmić centar

15. Nikola Milutinov centar

16. Miroslav Raduljica centar

17. Ognjen Dobrić bek

18. Aleksa Radanov krilo

19. Stefan Peno plej

20. Vanja Marinković bek

21. Aleksa Avramović plej

22. Stevan Jelovac krilni centar

23. Nikola Jovanović krilni centar

24. Nikola Radičević plej

25. Sava Lešić centar

26. Nikola Rebić plej

27. Milenko Tepić plej

28. Nikola Janković krilni centar

29. Đorđe Gagić centar

30. Ivan Marinković krilni centar

31. Ivan Paunić bek

32. Ilija Đoković plej

33. Dejan Todorović krilo

34. Goran Huskić centar

35. Dejan Musli centar