Košarkaši Srbije pobedili Tursku u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1Foto: Starsport

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je u Beogradu Tursku rezultatom 77:76 (24:21, 13:13, 17:20, 23:22) u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Ovom pobedom Srbija je došla na korak do plasmana na Mundobasket koji se igra sledeće godine u Japanu i Filipinima.

Nakon sinoć odigranih mečeva plasman iz grupe I već su ostvarili Letonija i Grčka, a za jedno preostalo mesto konkurišu Srbija i Belgija. Ekipi selektora Svetislava Pešića, koja sada ima dve pobede više od Belgije, biće potrebno da u dve preostale utakmice, u februaru protiv Grčke u gostima i na svom terenu sa Velikom Britanijom, ostvari makar jedan trijumf.

Na meču u dvorani „Aleksandar Nikolić“ Srbija je do trijumfa stigla u dramatičnom finišu, jer su gosti imali 13 sekundi za poslednji napad, ali njihov najbolji igrač Skoti Vilbekin nije uspeo da uz zvuk sirene postigne poene za pobedu.

Najefikasniji igrač gostiju je pre toga promašio i dva slobodna bacanja i tako upropastio utisak nakon sjajne partije, kojom je umalo doneo trijumf svom timu.

Srbija je otvorila utakmicu trojkom Ristića, ali su gosti potom napravili seriju 8-0 i preuzeli vođstvo. Iako je Gudurić u tom delu meča igrao veoma dobro u napadu, rival je uspevao da iskoristi nešto slabiju igru domaćih u odbrani i održavao vođstvo.

Ipak, ulaskom Jovića konačno je ekipa Svetislava Pešića zaigrala bolje u odbrani, zaustavila čak pet napada protivnika za redom i dva minuta pre poluvremena stigla i do plusa od osam poena (37:29).

Uprkos nešto slabijoj partiji u napadu domaći su i u drugoj četvrtini imali prednost, koju su održavali sve do polovine trećeg perioda, kada su Turci poenima Bitima preuzeli vođstvo, koje nisu ispuštali sve do finiša meča.

U trenucima kada je potpuno stao napad ekipe Svetislava Pešića i kada se činilo da će Turska uspeti da dođe do trijumfa Ristić je sa tri trojke odbio nalet rivala i uveo meč u dramatičnu završnicu.

Srbija je na 32 sekunde povela sa 77:76, da bi, velikim delom i zahvaljujući pritisku sa tribina, Turci izgubili koncentraciju i propustili da u dva napada dođu do poena.

Najefikasniji u selekciji Srbije bili su Marko Gudurić sa 18 i Dušan Ristić sa 16 poena, a dvocifreni broj poena ubacili su i Dobrić (11) i Mitrović (10).

U gostujućoj ekipi Vilbekin je postigao 22, a Bitim 18 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari