Savršen žreb za Srbiju 1Foto: STARSPORT

Da su birali bolje nisu mogli da izaberu. Košarkaši Srbije imali su savršen žreb za prvu fazu narednog Evropskog prvenstva koje će se održati od 1. do 18. septembra 2022. godine.

Izabranici selektora Igora Kokoškova put do nokaut faze tražiće u konkurenciji grupe D, u Pragu, koju čine: Češka, Poljska, Izrael, Holandija i Finska, odlučeno je danas na poludirigovanom žrebu.

Zvanični vicešampioni Evrope zaista ne bi trebalo da imaju bilo kakvih problema u težnji da obezbede jedno od prva četiri mesta u grupi D. Iz svake od ukupno četiri grupe, po četiri reprezentacije obezbediće prolaz u osminu finala prvenstva Starog kontinenta.

Domaćini grupnog dela takmičenja biće Keln, Milan, Prag i Tbilisi dok će se svi mečevi nokaut faze, zaključno sa utakmicama za medalje, organizovati u Berlinu.

Najbolje četiri ekipe iz grupe u kojoj je Srbija u osmini finala ukrstiće sa četiri najbolja tima iz grupe C.

Pre žrebanja svaki od domaćina imao je pravo da izabere jednog od partnera s kojim će se naći u istoj grupi, pa je Gruzija izabrala selekciju Turske, Nemačka Litvaniju, Italija Estoniju, a Češka Poljsku.

Još uvek nije precizirano, ali s obzirom na vremensku distancu od faktički godinu i po dana, valjalo bi očekivati da će navijači, barem u određenom broju, prisustvovati utakmicama.

Ukoliko reprezentacije budu nastupile u najjačim sastavima, Srbija će biti u najlakšoj grupi, bez ikakve sumnje. Najteža bi trebalo da bude ona u Kelnu u kojoj se nalaze: Nemačka, Litvanija, Francuska, branilac titule, Slovenija, Mađarska i Bosna i Hercegovina.

Selektor Srbije Igor Kokoškov najpre je naglasio da je Eurobasket sa današnjeg stanovišta mnogo daleko.

„Još je rano za neke dublje analize reprezentacija koje su sa nama u grupi. Mnogo toga će zavisiti od sastava u kojima će ekipe doći i u kakvoj formi će dočekati Evropsko prvenstvo. Jedno je sigurno – mi ćemo svakoj utakmici morati da priđemo maksimalno, jer se u grupnoj fazi broji svaki koš i od detalja zavisi vaš put i uspeh na tom takmičenju“, rekao je Kokoškov.

Srbija će na predstojećem šampionatu Evrope braniti srebro osvojeno 2017. godine.

„U ovom trenutku smo fokusirani na predstojeće kvalifikacije za Olimpijske igre, a potom i na izazove koji će nakon njih doći. Kada je u pitanju Evrobasket, prvenstveno želimo da takmičenje dočekamo zdravi i u kompletnom sastavu, da dobro odradimo pripreme i utakmicu po utakmicu izborimo prolazak iz grupe u sledeću fazu. Neće biti lako, jer iako na papiru nisu najatraktivniji rivali, Češka, Poljska i Izrael će sigurno biti neugodni protivnici, ali verujemo u sebe i sigurni smo da će dosta toga zavisiti i od nas“, zaključio je Kokoškov.

Start sa Akropolja

Košarkaše Srbije očekuje izuzetno naporno i sadržajno leto. Predolimpijski kvalifikacioni turnir u Beogradu na programu je od 29 juna do 4. jula, a ukoliko osvoje prvo mesto, učestvovaće na Olimpijskim igrama u Tokiju od 24. jula do 8. avgusta. U skladu sa tim, a prema informacijama iz Grčke,  prve kontrolne utakmice puleni Igora Kokoškova odigraće tradicionalno na Akropolis kupu od 18. do 20. juna. Osim Srbije i domaćina Grčke učestvovaće Portoriko i za sada još neimenovana ekipa. Ovaj turnir biće verovatno generalna proba za sve tri nabrojane reprezentacije pred odlučujuće borbe za olimpijsku vizu, jer će Portoriko učestvovati na turniru u Beogradu, a Grčka u Viktoriji, glavnom gradu kanadske provincije Britanske Kolumbije.

Sastavi grupa

GRUPA A (Tbilisi): Gruzija, Turska, Španija, Rusija, Belgija, Bugarska

GRUPA B (Keln): Nemačka, Litvanija, Francuska, Slovenija, Mađarska, Bosna i Hercegovina

GRUPA C (Mlano): Italija, Estonija, Grčka, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija

GRUPA D (Prag): Češka, Poljska, Srbija, Finska, Holandija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari