Košarkašice Srbije na prijemu u Vladi 1Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODA

Prijem za žensku košarkašku reprezentaciju Srbije povodom osvajanja bronzane medalje na Evropskom prvenstvu, danas su u Vladi Srbije priredili premijerka Ana Brnabić, njena zamenica Zorana Mihajlović i ministar sporta Vanja Udovičić.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije zauzela je treće mesto na Evropskom prvenstvu pošto je u nedelju u borbi za bronzanu medalju pobedila Veliku Britaniju sa 81:55.

Kapiten selekcije Jelena Bruks rekla je da joj je bila čast da vodi tim i dodala: „Hvala vam na podršci, omogućili ste nam da uživamo u divnoj publici i da stignemo do odličja koje na našim grudima sija jače od zlata“.

Njenja saigračica Sonja Petrović je rekla da osvajanje medalje pred domaćom publikom „nije bilo lako, ali je bilo lepo. Hvala Vladi Srbije, Košarkaškom savezu i svim mojim saigračicama. Bez vere jedne u drugu ne bismo ništa postigle“.

Ministarka Zorana Mihajlović je rekla da „mi žene ovako rešavamo stvari..: Prvo napravimo dogovor, a onda to sprovedemo u delo. Tako smo se (slektorka reprezentacije) Marina Maljković i ja dogovorile da ona samo spremi tim za medalju, a mi u Organizacionom odboru turnira da sve organizujemo kako treba. Marina je završila svoj deo, mi smo uradili sve da turnir bude organizanovan po svetskim standardima – i eto još jedne medalje“.

Mihajlović je rekla da su košarašice „pokazale da samo ogroman rad, strast za pobedom, vera u sebe i u zajedništvo dovode do rezultata. I to su pravi uzori. Uspeli smo svi zajedno – devojke, Košarkaški savez, gradovi Niš, Zrenjanin i Beograd i mi u Vladi. Kad god budemo mogli, tu smo da vas podržimo“.

Potpredsednica Vlade je dodala da se u svom radu zalaže za rodnu ravnopravnost i da je kapiten reprezentacije pravi primer da su porodica i zajedništvo osnovne vrednosti jer „dok je naša Jelena Bruks izgarala na terenu u dresu Srbije, u svlačionici je njen suprug čuvao i hranio njihovu tromesečnu bebu… I to je pobeda porodice, i to je upravo ono za šta se ja zaležem“, rekla je Mihajlović.

Predsednica Ana Brnabić čestitala je košarkašicama u ime Vlade: „Pričinili ste nam radost i učinili nas najponosnijima. Retko ko nas učini tako ponosnim kao sportisti, od kojih treba da učimo kako se gine jedni za druge, kako se ustaje i kad se padne i kako se veruje u sebe i tim“, rekla je ona.

Ministar sporta Udovičić je rekao da je Evropsko prvenstvo koje je održano u Nišu, Zrenjaninu i Beogradu, još jedan dokaz da Srbija ume da vrhunski organizuje velika međunarodna takmičenja, a da su „devojke poslale jasnu poruku kako se bori za svoju zemlju i grb“.

„I što je najvažnije uspeli smo da promovišemo ženski sport i da zajedničkim naporima postignemo ogroman uspeh“, rekao je ministar.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović je zahvalio Vladi Srbije za podršku, i dodao da su svi ponosni na košarkašice: „Zaslužujete dubok naklon i veliko poštovanje, igrale ste i pod povredama, rizikujući svoje karijere, a mi sportisti znamo koliko je to teško“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari