Košarkašice Srbije poražene od SAD, boriće se za bronzu na OI 1Foto: EPA-EFE/WU HONG

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije doživela je poraz od selekcije Sjedinjenih Američkih Država u polufinalu Olimpijskih igara u Tokiju rezultatom 79:59 (25:12, 16:11, 17:16, 21:20) i sledi im borba za bronzano odličje.

Utakmica za treće mesto igra se sutra u 9 časova ujutru po srpskom vremenu, a protivnika će Srbija saznati nakon druge polufinalne utakmice između Japana i Francuske.

Još pre utakmice bilo je jasno da će polufinale protiv reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država biti najteži test za košarkašice Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Razlog za to je što Amerikanke ne samo da su aktuelni olimpijski šampion, već tu titulu u kontinuitetu drže još od 1992. godine i sudeći po sastavu ekipe u kojem nastupaju, planiraju da odbrane titulu šampiona i u Tokiju.

Utakmica je počela lošom igrom obe ekipe, ali Amerikanke su bolje koristile greške srpskih košarkašica. Reprezentativke Srbije nisu se snalazile u napadu uz samo dva realizovana šuta od devet pokušaja, dok su u odbrani pravile faulove, što je omogućilo Amerikankama da ostvare prednost od 15:6.

Do kraja prve četvrtine košarkašice Srbije nisu se predavale pre svega zahvaljujući dobroj igri Ivon Anderson i borbi Sonje Vasić, ali Amerikanke su uspele da stignu do dvocifrene prednosti i da završe prvu četvrtinu sa rezultatom 25:12, što je već bila značajna prednost.

Druga četvrtina počela je boljom igrom košarkašica Srbije koje su uspele da smanje zaostatak na 30:21. Međutim, Amerikanke su tada ostvarile niz od sedam uzastopnih poena, da bi na poluvreme otišle sa 18 poena prednosti pri rezultatu 41:23.

Značajne promene nije donela ni treća četvrtina. Amerikanke su stigle do 20 poena razlike pri rezultatu 51:30, ali reprezentativke Srbije uspele su da smanje razliku na 53:39 do kraja deonice.

Gotovo četiri i po minuta je prošlo u poslednjoj četvrtini dok košarkašice Srbije nisu postigle svoje prve poene. Ni košarkašice Amerike nisu postigle veliki broj poena i rezultat je tri minuta pred kraj utakmice, nakon što je Ivon Anderson ukrala loptu na sredini terena i Dajana Butulija postigla poene iz kontranapada , iznosio 68:46.

Kako se utakmica približila kraju Amerikanke su ponovo podigle razliku na više od 20 poena, da bi se utakmica na kraju završila rezultatom 79:59

Najefikasnija u ekipi Srbije bila je Ivon Anderson sa 15 postignutih poena.

Među košarkašicama SAD-a dve košarkašice ostvarile su dabl-dabl učinak. Britni Griner je postigla 15 poena uz 12 skokova, dok je Briena Stjuart upisala 12 poena uz 10 skokova.

Prethodno su danas odbojkašice Srbije doživele poraz takođe od selekcije Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 3:0 u setovima, a karatistkinja Jovana Preković obezbedila je plasman u polufinale Olimpijskih igara.

Danas nas očekuje i polufinale u vaterpolu gde će se ekipa Srbije suočiti sa ekipom Španije, od koje su prethodno doživeli poraz u grupnoj fazi takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari