Košarkašice Srbije se plasirale na Evropsko prvenstvo 1Foto: Košarakaški savez Srbije/Instagram

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije obezbedila je plasman na Evropsko prvenstvo 2021, pošto je danas u Istanbulu pobedila Tursku posle dva produžetka sa 83:76 (18:15, 20:19, 15:19, 10:10, 10:3).

U tvrdom i neizvesnom meču u „balonu“ u Istanbulu, Srbiju je do pobede vodila Ivon Anderson koja je ubacila 25 poena. Sonja Vasić je dodala 18, Jelena Bruks poen manje, dok je Aleksandra Crvendakić postigla 12 poena.

U poraženom timu najbolja je bila Išil Alben sa 17 poena, dok su po 16 postigle Pelin Bilgič i Kvanitra Holongsvost.

Najveća prednost koju su obe ekipe imale u prvom poluvremenu bila je šest poena, a izabranice Marine Maljković su na veliki odmor otišle sa plus četiri – 38:34.

Neizvesno je bilo i u nastavku, sve do samog kraja kada je Vasić prvo donela prednost Srbiji (63:61), ali je Alben bila sigurna sa linije za slobodna bacanja i odvela meč u produžetak.

U finišu prvog produžetka Anderson je preuzela stvari u svoje ruke. Ona je i obezbedila Srbiji novi produžetak u poslednjoj sekundi, a sa četiri vezana poena na početku drugog donela je vodjstvo (77:73) i praktično slomila otpor Turkinja.

Bruk je nakon toga bila sigurna sa linije za slobodna bacanja, a dok su domaće košarkašice šutevima za tri poena pokušavale da uhvate priključak, Vasić je stavila tačku na ovaj meč.

Srbija sada ima skor 4/0 u Grupi E, a do kraja kvalifikacije, početkom februara, igraće protiv Albanije i Litvanije.

Selektorka Marina Maljković je izjavila večeras da je pobeda protiv Turske posvećena svima koji se bore protiv korone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari