Karatisti Kosova dolaze na EP u Novom Sadu 1Spens Foto: Wikipedia / Bukephalos

Karatisti sa Kosova učestvovaće na predstojećem Evropskom prvenstvu u Novom Sadu od 9. do 13. maja, potvrdio je za Danas Kosovski karate savez (KKS).

Kako nam je kazao sekretar KKS-a, Nazmi Gaši, „Kosovski karate savez doći će na prvenstvo u kompletnom sastavu sa svojim sportistima, zvaničnicima, sudijama, selektorom i trenerima, kao što bi inače otišao na bilo koje drugo lokalno, evropsko ili međunarodno takmičenje“.

– Naše učešće je veoma bitno jer naši sportisti imaju ozbiljne šanse da osvoje medalje na predstojećim Olimpijskim igrama. Pošto je karate sada olimpijski sport, nijednom sportisti ne bi trebalo uskratiti mogućnost da se bori za važne olimpijske poene, pogotovu to ne treba činiti iz političkih razloga. Mi smo o našem učešću obavestili Kosovski olimpijski komitet a obavestićemo i Međunarodni olimpijski komitet – dodaje Gaši.

Upitan da li je njegova organizacija razgovarala sa Karate federacijom Srbije (KFS) o mogućim bezbednosnim rizicima, sekretar KKS-a ističe da je bezbednost učesnika isključivo obaveza domaćina.

– Ako Srpska karate federacija smatra da postoje pretnje ili da su naši sportisti u opasnosti, onda treba da preduzme mere opreza kako bi takmičari sa Kosova imali jednake šanse kao i ostali da se bore za olimpijske poene – objašnjava Gaši. Sagovornik Danasa zaključuje da je Srbija znala da je Kosovo član evropske i svetske karate federacije kada je preuzimala domaćinstvo, i da će kao član ovih tela učestvovati na takmičenju u Novom Sadu.

Tokom jučerašnjeg dana Danas je bezuspešno pokušavao da dobije i predsednika srpske karate federacije Slavoljuba Pipera. Kako nam je rečeno u Karate savezu predsednik trenutno nije u zemlji, a niko drugi ne može da odgovori na pitanja u vezi s učešćem kosovskih sportista na takmičenju u Novom Sadu. U savezu su takođe primetili da „ih ne zovemo kada osvoje medalje nego samo kad su neke ovakve stvari“. Slavoljub Piper inače je pre pet dana kazao Tanjugu da „nije upoznat sa tim da kosovski karatisti dolaze u Novi Sad“.

Više informacija o predstojećem prvenstvu nije bilo moguće dobiti ni u Evropskoj karate federaciji. Na naša pitanja da li ih je srpska karate federacija obavestila o eventualnim bezbednosnim problemima, i da li će sve zemlje učesnice nastupati sa svojim nacionalnim obeležjima, kratko su odgovorili da „ne poseduju nove informacije o postavljenim pitanjima“ upućujući nas na svoj sajt i veb stranicu prvenstva gde je moguće pregledati spisak dosada registrovanih učesnika. Na tom spisku za sada nema takmičara sa Kosova, međutim registracija traje još nekoliko nedelja, tako da spisak takmičara nije konačan.

Istovremeno, u brošuri o Evropskom prvenstvu stoji da zemlje učesnice pre početka takmičenja treba da obezbede diskove sa svojim himnama i zastave, pa će, za razliku od prošlonedeljnog turnira za rukometašice gde je zbog učešća Kosova bilo planirano da nema državnih simbola, u Novom Sadu učesnici nastupati pod državnim obeležjima.

Niko iz Vlade, uključujući ni ministra sporta Vanju Udovičića, koji je predsednik Organizacionog komiteta takmičenja, nije za sada govorio o predstojećem Evropskom prvenstvu, iako je u poslednjih nekoliko dana Srbija u dva navrata odustala od takmičenja na kome se pojavljuju i predstavnici Kosova. Podsetimo, prvo je zabranjena kvalifikaciona utakmica za SP za juniorke rukometašice između Srbije i Kosova koja je trebalo da se igra u Kragujevcu odnosno Kovilovu, zbog „bezbednosti“ nakon čega je juniorska selekcija izbačena iz daljeg takmičenja, a Rukometni savez očekuje kaznu. Potom je DŽudo savez odlučio da povuče svoje takmičarke sa nadmetanja u Sarajevu gde je trebalo da se sastanu sa sportistkinjama sa Kosova.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari