Kraj dopingu i korupciji 1Foto: Starsport

Međunarodna atletska federacija (IAAF), koja se našla na raskrsnici nakon serije korupcionaških i doping skandala koji su ne samo poljuljali poverenje sportista u IAAF već i sponzora, odabrala je putanju kojom planira da ide u narednom periodu.

Većina članica podržala je plan reformi koji je predložio predsednik Sebastijan Kou, a koje treba da osiguraju da se ne ponove „groteskne priče uz koje smo se budili čak i poslednjih dana“. Kou je pod grotesknim pričama mislio na otkrića o raširenoj korupciji u redovima IAAF-a zbog kojih se vodi istraga protiv bivšeg predsednika Lamina Dijaka, takođe optuženog da je primao mito kako bi prikrio doping ruskih sportista.

Slobodan Branković, generalni sekretar Atletskog saveza Srbije, kaže za Danas da su prethodne zloupotrebe bile moguće zato što nije postojao sistem kontrole. On ističe da je Savet IAAF-a (Council), koji je trebalo da bude zaštitnik integriteta, bio i suviše glomazno, neefikasno telo.

– Prethodni predsednik je mogao da radi kako je radio jer je Savet IAAF-a bio kao udruženje penzionera kojima je bilo najbitnije da putuju po svetu, imaju dnevnice, spavaju u skupim hotelima – kaže Branković.

Po njegovim rečima. najavljene promene daće veća ovlašćenja predsedniku kada se radi o potpisivanju sponzorskih ugovora, ali će istovremeno biti uspostavljeno telo koje će kontrolisati njegove odluke, i koje će se brže i češće sastajati, što će ograničiti šanse za zloupotrebu moći.

Takođe biće formirana posebna jedinica za borbu protiv dopinga čija će uloga biti da se bavi svim slučajevima korišćenja zabranjenih supstanci koji uključuju međunarodne sportiste, što je do sada bio posao pojedinačnih IAAF članica. Antidoping telo imaće godišnji budžet od 7.5 miliona evra, i treba da osigura brže odlučivanje i uspostavljanje sistema istih kazni za sve.

Korupcionaški i doping skandali bili su glavni razlog zbog koga se Adidas povukao iz sponzorskog dogovora sa IAAF-om koji je trebalo da važi do 2019. godine. U uvodniku dokumenta „Vreme za promene“, u kome su predstavljene reforme, Sebastijan Kou je napisao „Sponzori pažljivo posmatraju kako rešavamo probleme sa kojima se suočava naš sport i svi sportovi, dok težimo većoj transparentnosti i odgovornosti“.

Slobodan Branković veruje da je IAAF dugo funkcionisao tako da su „upravljanje i cela konfiguracija bili zasnovani na bazi volonterizma, suprotno profesionalizmu i zakonima marketinga koji vladaju na tržištu.“ On ističe da bi najavljene reforme trebalo da modernizuju organizaciju tako da IAAF zauzme mesto na tržištu koje imaju UEFA ili FIFA, koje mnogo bolje finansijski stoje.

Paket reformi, koji je usvojen na kongresu IAAF-a održanom u subotu, podržalo je 182 zemalja, dok je samo deset bilo protiv.

Ruski atletičari dolaze na EP Beogradu?

Slobodan Branković kaže da se nada da će zabrana učešća za ruske atletičare biti uskoro ukinuta i da će oni učestvovati na Evropskom prvenstvu u Beogradu koje se održava u martu.“Ta odluka bi trebalo da bude doneta najkasnije polovinom februara. Po mom mišljenju postoje uslovi da se skloni zabrana. Rusija je počela da sarađuje, otvorili su sva dokumenta koja su od njih tražena, rade transparentno. Atletičari i sportisti nikako ne bi smeli da budu taoci pogrešne politike iz prošlosti“, kaže Branković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari