Kraj jedne velike košarkaške karijere: Nemanja Bjelica otišao u penziju 1foto: Starsport

Proslavljeni reprezentativac Srbije i nekadašnji NBA košarkaš odlučio da završi sa profesionalnom karijerom u 36. godini.

Potez Nemanje Bjelice negde i očekivan, s obzirom na to da poslednjih godinu dana uopšte nije igrao.

Popularni Beli, završio je karijeru na mestu na kojem je njegov uspon do nezamislivih visina i počeo – na Malom Kalemegdanu.

Imao je Bjelica verovatno drugačije planove kada se prošlog leta vratio u Crvenu zvezdu, međutim, splet brojnih okolnosti, kako na profesionalnom, isto i na privantom planu doprineo je da završi karijeru u 36. godini.

Rođeni Beograđanin može biti inspiracija brojnim mladim igračima kojima košarkaški počeci nisu onakvi kakvim su ih zamišljali.

Nakon što se nije dokazao u mlađim kategorijama Partizana, Bjelica je iz Superfunda otišao kao maloletan u Austriju kako bi pokušao da se dokaže na „neutralnom terenu“.

Sada već daleke 2008. stigao je na probu u Crvenoj zvezdi i veoma se brzo nametnuo Svetislavu Pešiću koji mu je pružio veliku šansu da se pokaže.

Igrao je u naredne dve sezone i kao plejmejker sa 209 centimetara što je i danas raritet u modernoj košarci a kamoli pre petnaestak godina.

Posle uspešne dvogodišnje epizode u crveno-beloj opremi, otišao je u današnju Baskoniju kako bi košarkaško znanje upotpunio sarađujući sa Duškom Ivanovićem. Usledio je dolazak u Fenerbahče i plodonosna saradnja sa Željkom Obradovićem ovenčana MVP priznanjem Evrolige 2015. godine.

Iste godine odlučio je da ostvari dečački san selidbom u NBA ligu, tačnije Minesotu u kojoj je proveo tri takmičarske godine, koliko i u Sakramentu.

Imao je kraću epizodu u Majamiju, nakon što je 2021. godine prešao u Golden Stejt, što se ispostavilo kao sjajan potez.

Osvojio je sa Voriorsima NBA titulu, imao je opciju i da ostane u San Francisku, ali se opredelio za povratak na Stari kontinent.

Za njegovo znanje bilo je zainteresovano više timova, ali je Fenerbahče tada poslao najunosniju ponudu, međutim, problemi sa listom i kolenom doveli su do toga da gotovo uopšte ne zaigra za velikana iz Istanbula.

Usledila je pozajmica u vidu povratka u Crvenu zvezdu, međutim nova saradnja sa trenerom Ivanovićem više nije bila tako plodonosna, naprotiv.

Verovanto se nikada neće do kraja saznati koji su bili istinski razlozi „eliminacije“ Nemanje Bjelice kojeg su navijači Zvezde mogli da gledaju prošlog leta samo tokom pripremnih mečeva u Grčkoj.

Bjelica je sa reprezentacijom Srbije osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2009. godine, tokom koje je sa univerzitetskom reprezentacijom bio zlatni što ga je i kvalifikovalo da ga Dušan Ivković, zajedno sa Markom Kešeljem i Miroslavom Raduljicom, uvrsti na spisak putnika za šampionat Starog kontinenta.

Takođe, sa reprezentacijom je bio srebrni na Svetksom prvenstvu 2014. u Španiji.

Tokom bogate NBA karijere u proseku je ubacivao 7,6 poena, uz 4,6 skokova i procenat uspešnosti za tri od 38,4%.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari