Kresanje budžeta na jesen 1Foto: EPA-EFE/ NUCCIO DINUZZO

NBA je ubedljivo najbolja i možda jedina profesionalna profitabilna košarkaška organizacija na svetu.

Zbog pandemije korona virusa, početkom marta, prvi put u njenoj istoriji došlo je do višemesečnog prekida šampionata i u to u periodu možda i najprogresivnijeg finansijskog rasta.

Svaki od 30 klubova  prosečno je prihodovao od organizacije meča, posete publike i onoga što navijači potroše tokom gledanja utakmice, oko dva miliona dolara.

Ako se uzme u obzir da je otkazano 259 utakmica regularnog dela, uz još 82 u plej-ofu, NBA bi usled eventualnog otkazivanja takmičarske godine mogla da izgubi više od milijardu dolara. Automatski „seleri kep“, odnosno dozvoljeni maksimalni budžet klubova za plate igrača, bez plaćanja ekstra poreza u slučaju prekoračenja propisanog limita, bio bi smanjen u odnosu na predviđenu sumu za takmičarsku 2020/21. kada je trebalo da iznosi 116 miliona dolara.

Adam Silver, komesar NBA lige, u jednom od poslednjih obraćanja javnosti, poručio je da će konačnu odluku o sudbini tekuće sezone doneti u junu.

Pojedini klubovi, poput Denvera ili Orlanda, otvorili su hale za individualne ili treninge u manjim grupama igrača, svesni da će „još puno vode proteći“ dok se ne obezbede uslovi za kvalitetan grupni rad.

Neigranjem utakmica NBA dnevno gubi desetine miliona dolara. Samo u okviru regularnog dela koji je trebalo da se završi sredinom aprila, NBA je izgubila više od 700 miliona dolara, sa aspekta organizacije mečeva i posete navijača.

Ako bi se kojim slučajem sezona proglasila nevažećom, gubitak bi iznosio više od 1,3 milijarde dolara.

Uzročno posledično „seleri kep“ bi sasvim sigurno bio manji od projektovanog za narednu sezonu – 116 miliona dolara.

Procene su da bi, ukoliko do nastavka sezone dođe, on bio manji za nekih osam miliona, a ukoliko bi se sezona otkazala „reprogram“ bi bio 15 miliona dolara.

„Seleri kep“ je za NBA „krvna slika“ odnosno parametar koji pokazuje koliko je Liga kao korporacija napredovala na finansijskom tržištu. U poslednjih 20 godina samo je u dva navrata zabeležen pad i to 2009. od neka tri miliona dolara i 2003. kada je bio oko milion dolara.

Od dolaska Adama Silvera na mesto komesara, NBA beleži progresivni finansijski rast, pogotovo u poslednjih šest godina. „Seleri kep“ je 2014. iznosio 54 miliona dolara, a 2019. čak 109 miliona američkih novčanica.

Od novca u budžetu direktno zavise i visine ugovora igrača. Smanjenje „seleri kepa“ moglo bi recimo direktno da utiče na pregovore Sakramenta i Bogdana Bogdanovića ovoga leta.

Srpski as postaje ograničeno slobodan agent, tako da će Kingsi imati pravo da finansijski izjednače svaku ponudu koju bi Bogdanović dobio od strane zainteresovanih klubova.

Procene analitičara su da bi daroviti bek-šuter za četvorogodišnji ugovor mogao da dobije oko 80 miliona dolara, što je iznos koji bi za Kingse značio da bi morali da se odreknu Dierona Foksa ili narednog leta Marvina Beglija.

Smanjenje „seleri kepa“ svakako neće ići u prilog Sakramentu, kao ni mnogim drugim klubovima pred kojima je rekonstrukcija ekipe; to bi čak moglo da se odnosi i na Denver Nagetse, u čijim redovima su jedino sigurni Nikola Jokić i Džamal Marej.

Bogdanović putuje na Istok?

Klubovi koji će ovog leta imati najveći prostor u budžetu i koji bi mogli da pomrse računicu Sakramentu u pregovorima sa Bogdanovićem nalaze se na Istočnoj obali: Atlanta, Njujork, Detroit i Šarlot. Houksi koncepcijski igru stvaraju oko pleja Treja Janga. U poslednje dve godine angažovali su zanimljive mlade igrače sa drafta nalik Diandreu Hanteru ili Kemu Redišu. Utisak je da bi za Bogdanovića bilo mesta i da bi daroviti stručnjak Lojd Pirs znao kako da materijalizuje, ne samo njegove šuterske sposobnosti, već i činjenicu da je posle Diandrea Foksa, Bogdanović bio najbolji asistent Kingsa: na 100 poseda imao je šest uspešnih dodavanja. Niksi su u poslednje dve decenije faktički devastiran klub: iako na tržištu, uz Lejkerse, i dalje imaju najveću vrednost i najbogatiji su, odsustvo jasne vizije dovelo ih je do prečestih promena na klupi, ali i u samom menadžmentu. Detroit i Šarlot su poslednjih godina često na granici plej-ofa; Hornetsi na dvojci već imaju Dvejna Bejkona, Nikolasa Batuma i Malika Monka. Braća Martin takođe pokrivaju pozicije dva i tri, dok u igri sa dvojicom plejmejkera, Teri Rozir uglavnom pokriva mesto beka-šutera. Detroit je trejdom Andrea Dramonda u februaru započeo sa rekonstrukcijom tima. Beka Brusa Brauna očekuje operacija, tako da korpulenti košarkaš iz Bostona ne bi bio deo potencijalnog trejda. Odlični stručnjak, Dvejn Kejsi u rotaciji ima nekolicinu iskusnih bekova i utisak je da bi pre pregovora sa Bogdanovićem, morao da napravi brojne promene u timu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari