Krivi samo pred sudom FSS 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Prošlog septembra, Brana Ilić i Lazar MiIošev (2) doneli su pobedu pančevačkom Železničaru protiv Timoka, čiji su poraz ublažili Ivan Dragićević i Aleksandar Mitrović, ali je dojavom UEFA u decembru počelo „treće poluvreme“ utakmice šestog kola Prve lige Srbije.

I ovog februara dobilo epilog u vidu višegodišnjih suspenzija četvorice aktera meča, sumnjivih prvo doušnicima iz UEFA, čiju su reakciju pokrenuli padanje kvote na trijumf domaćina i neobično brojne kladioničarske uplate na pomenuti ishod, pa oficiru za integritet Fudbalskog saveza Srbije Svetislavu Đuroviću, a na kraju i Disciplinskoj komisiji FSS.

Kvartetu se stavlja na teret da su svojim delovanjem narušili intergritet takmičenja, odnosno napravili prekršaj iz člana 80 Disciplinskog pravilnika, u vezi sa članovima 11-14, a zbog tih sumnjivih radnji i njihovog uticaja na rezultat, još ranije iz FK Timok 1919 otpušteni, Miloš Gardić i imenjak mu Cvetković suspendovani su na dve godine iz fudbala.

Za razliku od njih, još aktuelni članovi poraženog sastava Milan Blagojević i Aleksandar Mitrović neće moći narednih 12 meseci da se bave svojim poslom. Tome su prethodile pisane izjave fudbalera Timoka, tadašnjeg šefa struke Vojkana Rajčića, trenera Gorana Stankovića i predstavnika kluba, Stefana Mladenovića.

Svi ispitani igrači složili su se da su kolege načinile sporan prekršaj, uz tvrdnju da im je Gardić priznao da je učestvovao u „štelovanju“. On je u dokaznom postupku negirao te navode, tvrdeći da su iskazi ostalih bili dati pod pritiskom, međutim DK je njegove dokaze ocenila neuverljivim i nedovoljnim, pa je uzimajući u obzir izveštaj, specijalno za ovaj slučaj formirane komisije Organizacije trenera FSS zadužene za fer-plej, udaljila iz fudbala njega i ostalu trojicu.

Ako disciplinski kažnjeni igrači iskoriste pravo na žalbu i u drugostepenenom postupku ne obore odluku disciplinaca, što se skoro nikada ne dešava, predsednik DK Ivan Nikolić i njegovi saradnici ostaće upamćeni kao prvi u istoriji srpskog fudbala koji su utvrdili da su igrači namestili rezultat jednog meča.

Što je za pohvalu, ako su sve do tančina ispoštovani  propisi i procedura, jer imamo pandemiju sumnjivih utakmica u srpskom fudbalu, čak i u najnižim rangovima takmičenja i mlađim kategorijama.

Samo što će se o radikalnom zaokretu u politici FSS moći pričati tek kada ovakvi slučajevi prestanu da budu izolovani incidenti; onda kada istrage budu pokretali domaći fudbalski organi umesto što čekaju obavezujući mig UEFA; ukoliko se kola više ne budu lomila jedino na manjim klubovima i fudbalerima, bez finansijske i političke zaleđine, nego se gurne prst u superligaško osinje gnezdo.

A država bude radila svoj deo posla u iskorenjivanju takvog mešetarenja. Dogovaranje sportskih rezultata sa ljudima iz uprava, kladionicama, menadžerima, kriminalcima raznih profila, trenerima, saigračima… podleže krivičnom gonjenju, pa bi recimo u ovom slučaju trebalo duplo udariti po četvorci udaljenoj sa terena.

Kao pre par meseci po sudiji Srđanu Obradoviću, osuđenom na zatvorsku kaznu zbog penala u superligaškom duelu Spartaka i niškog Radničkog. Pri čemu  ga je FSS, iako prethodno već osumnjičenog za nameštanje utakmice, rasporedio na drugi posao u fudbalu.

Nikolić ostao bez „baze“

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije smenio je Ivana Nikolića sa mesta disciplinskog sudije. Nikolić se inače nalazi na čelu Disciplinske komisije FSS i sredinom januara potpisao je kaznu o devetomesečnoj zabrani rada Novici Tončevu, prvom čoveku istočnog regiona u fudbalskoj organizaciji.

U odsustvu suspendovanog Tončeva, sednicom je predsedavao Miroslav Milivojević. Predlog se našao naknadno na dnevnom redu, za smenu Ivana Nikolića glasalo je sedam članova IO, trojica su bila protiv. Odluci su se usprotivili Vladan Gašić, prvi čovek FS Rasinskog okruga, Miloš Mitrović, predsednik FS  Nišavskog okruga i Vladica Milanović, čelnik fudbalskog Pomoravlja. Isti ljudi, mesec i po dana ranije, na sednici 20. decembra, usvojili su Nikolićev izveštaj bez glasa protiv.

Predizborna prebrojavanja i čistke u fudbalskoj organizaciji nastavljaju se, dakle, i u lokalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari