Lakoća košarke Fakunda Kampaca 1foto:ABA liga

Sportski stručnjaci i pregaoci tvrde da je naizgled najlakše zapravo najlepše i najteže u vrhunskom sportu. Nešto slično demonstrirao je Fakundo Kampaco u ubedljivoj pobedi Crvene zvezde protiv Budućnosti, u Podgorici – 76:56.

Iskreni ljubitelji regionalne košarke verovatno bi postigli konsenzus u vezi sa tim da nikada ranije nije bila tako očigledna razlika u kvalitetu između Crvene zvezde i Partizana i ostatka abaligaške konkurencije.

Možda je samo Cedevita Olimpija kadra da preznoji večite srpske rivale, ali u plej-of seriji na dve ili tri pobede, zaista je teško i zamisliti da bi mogla da eliminiše crveno ili crno-bele.

Elem, da ostatak konkurencije ne može da prati srpske evroligaše pokazao je i meč u Podgorici, u poslednjem kolu ABA lige.

Čini se kao nikada ranije, košarkaši Crvene zvezde deklasirali su Budućnost u „Morači“. Čak ni konačan rezultat (76:56) ne odslikava razliku u kvalitetu.

Odnos snaga je bio takav da su crveno-beli mogli da slave i znatno ubedljivije i to bez povređenih Hasana Martina i Nikole Ivanovića, odnosno Ognjena Kuzmića, koji je meč ispratio u civilu.

Naoštreni u bodrenju svojih, ali i vređanju gostujućih igrača, navijači Budućnosti nisu bili ni svesni privilegije da uživo posmatraju na kraju i aplaudiraju majstorijama plejmejkera vrhunskog formata.

Fakundo Kampaco odigrao je simultanku kakva dugo nije viđena na našem regionalnom prostoru i to kao plejmejker koji nije u punoj formi, zbog zabrane njegovog registrovanja u Evroligi.

As svetskog formata, koji je i u Real Madridu, pre odlaska u NBA, bio jedan od lidera ekipe, ubedio je sve košarkaške stručnjake u ABA ligi da mečeve Zvezde posmatraju sa notesima u rukama, obavezni da zapisuju i motre na svaki potez momka iz argentinske Kordobe.

Malo je falilo da duel u Podgorici završi sa raritetnim trpl dablom. Nedostajale su mu samo dve ukradene lopte pa da na kontu ima dvocifren učinak u tri statističke rubrike.

Kampaco je na svom kontu imao 14 poena, 12 asistencija i osam ukradenih lopti – pokazatelj o kakvom je defanzivcu reč.

Jasno je da od njegovih dodavanja benefit imaju svi saigrači, ali se nekako čini da je najbolje „kliknuo“ sa Lukom Mitrovićem.

Srpski centar prepoznatljiv je po odličnom tajmingu otvaranja iz blokada u centralnom „piku“ a to je karakteristika koja naročito pogoduje plejmejkeru kakav je Kampaco.

Jedna od karakteristika vrhunskih igrača, pogotovo bekova, jeste tajming odigravanja pasa, odnosno pravljenja određenog poteza.

Kampaco je u Podgorici demonstrirao kakav je majstor u igri dva na dva. Samo u prva četiri minuta imao je isto toliko direktnih asistencija ka Mitroviću, od kojih tri u centralnom „piku“.

Do poluvremena, u još dve slične situacije, počastio je nekadašnjeg kapitena Zvezde, a u prvoj je prilikom pasa, rivalu loptu proturio kroz noge.

Na momente je delovalo kao da je naspram sebe imao igrače mlađih uzrasnih kategorija. Snažnog ramenog pojasa, jakih nogu i niskog težišta pravio je razliku u oba pravca, neretko lako čitajući rivalske ideje u napadu.

Sa 12 asistencija, Kampaco je došao nadomak regionalnog rekorda na jednom meču. Više od njega, uspešnih dodavanja na utakmici ostvario je, takođe nekadašnji košarkaš Crvene zvezde, Stefan Jović. On je u oktobru 2016. imao 16 asistencija protiv Cedevite.

Zanimljivo je i to da je drugi na večitoj abaligaškoj listi Lorenco Braun, bivši organizator igre Crvene zvezde, koji je u januaru 2020. imao 14 uspešnih dodavanja u duelu sa Cibonom.

U kontekstu ukradenih lopti, ne postoji bolja ilustracija defanzivnih kvaliteta igrača visine 178 centimetara. Snažan u duelu, stamen u defanzivnom stavu, lako je uverio bekove Budućnosti da neće moći da ga eksploatišu na niskom postu.

Jednostavno, nisu mogli da ga pomere u stavu, a  pritom je Kampaco lako prepoznavao situacije, pozivao saigrače na udvajanja ili preuzimanja pod košem.

Brzih bočnih kretnji i niskog težišta, odličnog refleksa, predstavljao je konstantnu opasnost u smislu oduzimanja lopte u driblingu bekovima Budućnosti.

Kada se na to nadovežu i presečene lopte, usred organizovanog pritiska, ne čudi što je meč završio, sa, umalo rekordnih osam oduzetih lopti.

Samo tri puta su na Jadranu viđene partije sa više ukradenih lopti. Po devet su imali Jure Močnik u dresu Heliosa, Andres Rodrigez kao član Olimpije i Splitov Kurtis Mekents.

Posledično, njegov indeks korisnosti bio je 34. U poslednjih deset godina, samo je pet puta zabeležn veći indeks korisnosti igrača u dresu Crvene zvezde.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari