Lebron postao igrač sa najviše poena u istoriji NBA lige 1Foto: AP Photo/Brynn Anderson

Lejkersi nisu uspeli da savladaju Golden Stejt u jednom veoma kvalitetnom meču (117:115), Lebron se čak može okarakterisati i kao tragičar utakmice, međutim u alamanasima NBA lige utakmica će zauvek ostati zapamćena po tome što je Džejms oborio rekord Karima Abdul-Džabara, postavši igrač sa najviše datih poena u istoriji najkvalitetnije lige na svetu.

Rekord je bio na snazi više od tri decenije; poentersko dostignuće Abdul-Džabara, sinonima uspešnosti Lejkersa 80-ih godina 20. veka, nadmašeno je od strane Lebrona Džejmsa, aktuelnog lidera „jezerdžija“ i jednog od najboljih košarkaša svih vremena.

Karim je u košarkašku penziju otišao sa ubačenih 44,149 poena, a Džejsmu je bilo potrebno ukupno osamnaest sezona da nadmaši rekord čuvenog centra.

S obzirom na to da na večitoj listi u prvih pet nema aktuelnih igrača, pitanje je kada će neko uspeti da dođe do Lebronovih košgeterskih visina, računajući zbirno regularni deo i plej-of. Posle meča u San Francisku, Džejms je u vrhunskoj NBA karijeri ubacio 44,157 poena.

Lebronu je uoči večerašnje utakmice bilo potrebno 18 poena da bi rekord izjednačio i to je učinio već do poluvremena, da bi ga nešto pre sredine treće deonice i oborio.

Džejms je meč završio sa 26 poena, 14 skokova i osam asistencija, ali uz šut iz igre 9/27, odnosno 3/10 za tri.

 

Najboljih pet strelaca u istoriji NBA lige

1. Lebron Džejms 44, 157*

2. Karim Abdul-Džabar 44,149

3. Karl Maloun 41,689

4. Kobi Brajant 39,283

5. Majkl Džordan 38,279

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari