Lebron se ne predaje 1Foto: Arhiva

Niz sjajnih i neizvesnih utakmica odigrano je u prvoj rundi plej-ofa u noći između nedelje i ponedeljka.

Milvoki i Vašington uspeli su kod kuće da poravnaju na 2:2 u serijama sa Bostonom, odnosno Torontom; San Antonio je igrajući za Grega Popovića produžio seriju protiv Golden Stejta, ne dozvolivši da kapitulira u Teksasu (1:3), dok je Klivlend u četvrtom meču uspeo da vrati brejk, tačnije prednost domaćeg terena u duelima sa Indijanom (2:2).

Fenomenalnu četvrtu utakmicu u prvoj rundi plej-ofa odigrali su Milvoki i Boston. Baksi su u meču visokog tempa nametnuli ritam, uglavnom bili u prednosti, ali su Seltiksi preko Džejlena Brauna, Ala Harforda i Džejsona Tejtuma konstantno vraćali meč u zonu neizvesnosti. Viđeno je sijaset atraktivnih poteza, zakucavanja, rampi i neverovatnih kontranapada, u kojima je na strani Milvokija prednjačio Adetokumpo (27p). Nigerijac rođen i odrastao u Grčkoj, umalo je mogao da postane tragičar; da kojim slučajem u poslednjih 50 sekundi utakmice njegov loš potez, odmah u narednom napadu gostiju nije iskompenzovan izgubljenom loptom Brauna (34p). Usledila je „rekontra“ koju je Brogdon rešio trojkom za vođstvo Milvokija. Pri rezultatu 102:102; bivši student Virdžine i ruki godine, inače diplomirani pravnik, u poslednjem napadu Baksa ustremio se na koš Seltiksa, ali kroz šumu ruku nije ubacio loptu kroz obruč; na sreću franšize iz Viskonsija, Adetokumpo je bio najspretniji; dok je Moris na suprotnoj strani bio neprecizan.

Vašington je praktično do poslednje deonice bio u rezultatskom zaostatku. U odnosu na treći meč, Toronto je lakše rešavao situacije u pozicionom napadu, zahvaljujući odličnom Derouznu (35p), koji je samo u trećoj deonici ubacio 15 poena. Ipak, domaćin je kontrolom skoka automatski došao u situaciju da materijalizuje maestralne partije Džona Vola i Bredlija Bila, ubedljivo najboljih igrača, koji međusobno nisu u dobrim odnosima. Vol je izrežirao preokret u poslednjoj deonici, završivši je tripl-dablom (27p, 16sk, 14as), dok je Bil šutersko nadahnuće krunisao 31 poenom – 106:98.

San Antonio je odbio da kapitulira pred svojim navijačima u seriji u kojoj je na brejk zaostatka u odnosu na Golden Stejt. Grega Popovića ponovo nije bilo na klupi zbog nedavne smrti supruge, tako da je Etore Mesina vodio Sparse do prvog trijumfa nad zvaničnim šampionom NBA lige – 103:90. \inobili (16p, 3/5 za tri), kao četrdesetogodišnjak, zaslužio je epitet meč-vinera, pošto je prvo na volšeban način, u presudnim momentima na meču, uspeo da potencijalnu duplu pretvori u poene, a zatim trojkom „zakuca“ Voriorse, u čijim se redovima jedini istakao Kevin Durent (34p, 13sk). Njihov prolaz i dalje se ne dovodi u pitanje, ali su ovim izgubili najmanje dva dana za odmor i pripremu polufinala Zapada protiv Nju Orleans Pelikansa. Branioci titule biće bar do vikenda bez povređenog Stefa Karija. Klivlend u četvrtom duelu nije ponovio greške iz prethodnog u kojem je prokockao prednost od 16 poena (100:104). Lens Stivenson nije računao na to da će uspelom provokacijom nad Lebronom Džejmsom, što mu je osnovni zadatak u seriji, praktično potpisati kapitulaciju. U poslednja četiri minuta Kavsi su preko Kajla Korvera (18p), šuterske mašine, pogodili dve trojke, dok je Lebron u isto toliko izolacija bio neumoljiv za 95:101 na 1:52 do kraja. Džejms nije pogodio nijednu od pet trojki, ali je ubacio 12 od 17 šuteva za dva, za 32 poena, 13 skokova i sedam asistencija, čime je zabeležio 100. plej-of utakmicu u karijeri sa 30 i više ubačenih poena. Ispred njega, u tom smislu, ostao je samo Majkl Džordan.

 

Rezultati četvrtfinala plej-ofa

Istok

Vašington – Toronto        106:98   2:2

Milvoki – Boston               104:102 2:2

Indijana – Klivlend            100:104 2:2

Majami – Filadelfija                                          1:3

Zapad

San Antonio – Golden Stejt          103:90   1:3

Minesota – Hjuston                                                         1:2

Juta – Oklahoma                                                               2:1

Portland – Nju Orleans                                   0:4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari