Legenda Jugoplastike, rekorder Evrolige...: Ko je Duško Ivanović, novi trener košarkaša Crvene zvezde? 1 EPA-EFE/David Aguilar

Crnogorski stručnjak ima dugu i zanimljivu sportsku biografiju.

Danas je Crvena zvezda ozvaničila otkaz 38-godišnjem Vladimiru Jovanoviću, a već sutra će na njegovom mestu promovisati 65-godišnjeg Duška Ivanovića.

Reč je o stručnjaku velike košarkaške kilometraže, što pod obručima što pored terena, jer je drugu karijeru počeo još davne 1993. godine u Švajcarskoj.

I to sa oreolom dvostrukog šampiona Evrope, u vreme dok je nosio dres splitske Jugoplastike, kač član jedne od najboljih generacija u klupskoj košarci velike Jugoslavije.

Reputaciju trofejnog stratega sticao je u Nemačkoj, Italiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Francuskoj, Rusiji, Turskoj… ali su mu taj deo života obeležila tri mandata u Baskoniji, ranije poznatoj kao Taukeramika.

Prvi je trajao od 2000, do 2005. godine, drugi je bio kraći za jednu sezonu (2008 – 2012), dok je poslednji počeo 2019, a završio se 15. novembra 2021. godine, od kada je stručnjak iz Bijelog polja bez posla.

Osim iskustva, sistematskog rada, čvrste discipline… preporuka za Ivanovićev angažman u klubu sa Malog Kalemegdanu su bila i dostignuća eks trenera Barselone, Panatinaikosa, Limoža, Bešiktaša… u Evroligi.

Osvajač brojnih titula i nacionalnih Kupova, sa različitim timovima, vlasnik je rekordnog broja pobeda u elitnom takmičenju među trenerima koji nisu nikada osvajali kontinentalnu krunu.

Ivanović je vodio 333 utakmice u EL i ostvario čak 185 trijumfa, a tih njegovih 55,6 uspešnosti nije dostigao niko od njegovih kolega – učesnika EL, bez završnog „udarca“.

A, dva puta je ostajao na korak od velikog cilja. Prvo 2001. godine, kada je sa Taukeramikom (Baskonijom) izgubio finalnu seriju sa Kinderom, pa ponovo 2005. sa istim klubom, protiv Makabija.

Šta i koliko može da uradi sa crveno-belima, u sred sezone, zvezdaški deo javnosti imaće priliku da vidi već 17. novembra, u evroligaškom duelu sa Asvelom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari