Legendarni šahista osudio potez Novaka Đokovića: Neumesno, Rusija čini Ukrajini ono što je NATO Srbiji 1Foto: EPA/FILIP SINGER

Jedan od najboljih šahista svih vremena Gari Kasparov rekao je da je neslaganje Novaka Đokovića sa odlukom čelnika Vimbldona da suspenduju ruske i beloruske tenisere sa ovog turnira „neumesno“.

„Rusija igra po rankingu, a ubija po nacionalnosti. Ruski sportisti koji nisu osudili Putina i rat u Ukrajini, tom tišinom mu pružaju podršku. Đoković kao Srbin to mora da zna, a gledajući istoriju sve je to prilično neumesno“, napisao je Kasparov na svom Tviter nalogu.

Najbolji teniser sveta je po objavljivanju odluke organizatora najpoznatijeg turnira na svetu rekao da se radi o diskriminaciji po nacionalnoj osnovi.

„Lično smatram da nema potrebe za suspenziju ruskih igrača. Takmičenje je njihovo pravo: postoji pravilo protiv diskriminacije u tenisu, koje kaže da svako može da igra po rangu, a ne po nacionalnosti. Vimbldon ga je prekršio“ rekao je srpski teniser.

Kasparov je prestao da igra šah da bi se posvetio političkoj karijeri i jedan je od najvećih protivnika ruskog predsednika Vladimira Putina.

Bivši prvak sveta u šahu je 2013. napustio Rusiju iz straha od progona, preselio se u Njujork, da bi se 2014. doselio u Podstranu kod Splita i dobio hrvatsko državljanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari