Legende Mančestera za Danas: Vraćamo se na staze uspeha, upravljanje resursima je bio najveći adut ser Aleksa 1Foto: EPA/LYNN BO BO; EPA/JAGADEESH NV

Brajan Robson i Denis Irvin, i zvanične legende kluba koje i danas imaju mesta u „sistemu“, optimisti u smislu takmičarskog i trofejnog oporavka slavnog kluba.

Mančester junajted, klub koji je kroz istoriju probijao granice na mnogim frontovima, od rezultatskih uspeha, preko broja fanova širom sveta, do činjenice da je među najvrednijim sportskim brendovima na svetu, nekoliko godina nalazi se u takmičarskoj krizi. Dovođena su velika imena, potrošeno je dosta novca „novih“ američkih vlasnika, ali klub sa „Old Traforda“ ni u Engleskoj, ni u Evropi ne može da dosegne vrh.

Eurobank Direktna, ekskluzivni partner fudbalskog kluba Mančester Junajted u oblasti izdavanja platnih kartica u Srbiji, omogućila nam je da razgovaramo sa legendama tog kluba.

Kako kao legende tako velikog kluba vidite rezultatsku krizu u kojoj se nalazi Mančester junajted, odnosno šta je neophodno da se vrati na šampionske staze?

Brajan Robson – Potreban im je dobar timski duh, kvalitetniji igrači i menadžer koji će im uvesti zaista dobru disciplinu. Takođe struktura formacije u kojoj menadžer želi da oni igraju. U poslednjih nekoliko godina smo imali veliki broj promena, pri čemu je svo pomoćno osoblje odlazilo, a drugo dolazilo, što je poremetilo klub. Kada se osvrnete na period kada smo sa Žozeom (Morinjom prim.aut.) u istoj sezoni osvojili trofej Lige Evrope i Lige kupa, takvu strukturu tima nismo imali još od dana Ser Aleksa.

Denis Irvin – Zaostajemo u odnosu na dva glavna rivala, ali mislim da je potrebno da budemo pronicljiviji na tržištu transfera i da generalno imamo malo strpljenja jer imamo neke odlične igrače u klubu. Ako uzmete sve to zajedno – novog menadžera, dva ili tri velika ugovora i unapređenje igrača koje sada imamo i njihovu timsku igru – možemo prilično brzo da napravimo velike pomake.

Igrali ste za MU u nekom drugačijem vremenu. Koji su vam omiljeni trenuci u karijeri koji ne moraju biti direktno vezani za uspehe i trofeje?

B. R.- Dopadao mi se 1980-ih način na koji je Ron Etkinson želeo da igramo kada je došao u Mančester junajted. Nije mi se dopadao huliganizam u to vreme, ali najbolji period mi je bio definitivno sezona 1993/1994. kada smo odneli dosta pobeda pod rukovodstvom Ser Aleksa i kada je postojala sjajna grupa igrača sa odličnim karakterom.

D. I.- Generalno to što sam igrao sa nekim odličnim igračima i odličnim menadžerom tako dugo. Dobro smo se zabavljali, imali odličan timski duh, uz neke sjajne duhovite ljude u svlačionici. Treniramo svakodnevno i pomisliš da će postati prilično dosadno, ali nije postalo. Pod rukovodstvom Ser Aleksa i trenera koje je on angažovao bila je odlična atmosfera za učenje.

Doba Ser Aleksa Fergusona mnogi smatraju “zlatnim” u istoriji kluba. Kako biste, najkraće, opisali ceo taj njegov projekat, koliko je tu bilo teškog rada i strategije, a koliko magije?

B. R.– Fudbalski klub je bio u potpunosti obavijen njegovom harizmom – težak rad, posvećenost, raspored posla – sve to je u najkraćem Ser Aleks. Prvi je dolazio na posao i poslednji odlazio i upravo je iz tog razloga imao toliko uspeha.

D. I.– Naravno da je imao i malo magije, ali mu je i radna etika bila sjajna. Kada je došao, imao je viziju za klub. Ne samo da kupuje igrače, već i da koristi akademiju. Stvorio je konkurentno okruženje, ali i atmosferu za učenje. Ali mislim da je njegov najveći adut bio upravljanje ljudskim resursima, tako da sve to spojite zajedno, dodajte malo magije i to vam je Ser Aleks.

Kako biste ljubitelje fudbala u Srbiji “ubedili” da u Premijer ligi navijaju baš za Mančester junajted? Šta bi vam bili ključni argumenti?

B. R.– Podsetio bih ih kakvu je sjajnu karijeru imao Nemanja Vidić u Junajtedu. Bilo bi sjajno videti kako srpski navijači pružaju podršku klubu ovde na Old Trafordu.

D. I. – Imali smo par sjajnih igrača iz Srbije koji su igrali za Junajted. Vidić je u to vreme bio moj omiljeni igrač, a naravno i Matić je imao sjajnih nekoliko godina u klubu. Mi smo klub sa istorijom i tradicijom. Old Traford je čuveni stadion – igramo u najboljoj ligi na svetu i tim smo s najviše navijača na svetu i ako dobijete priliku da dođete na Old Traford, definitivno ćete postati fan Mančester junajteda.

Uloga i doprinos Kristijana Ronalda često su predmet polemika i kontroverzi. Vidite li ga i ubuduće u MU i šta je to što je falilo da on u klubu da još više i dovede ga do trofeja?

B. R. – Da, vidim, mislim da će ostati u klubu bar do sledeće sezone i da će zaista dobro sarađivati s novim menadžerom. On je odličan profesionalac i samo donosi benefite klubu.

D. I. – Da, apsolutno, ima 37 godina, ali je i dalje u dobroj formi. Prošle sezone je za nas dao 24 gola, 18 u Premijer ligi. Po ugovoru takođe ima još jednu godinu. i Ten Hag voli da što više njegovih igrača ulazi u protivnički šesnaesterac, više ima napadačkog fudbala. Mislim da će to još više odgovarati Ronaldu naredne sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari