Liga nacija pala na ispitu 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Liga nacija tek živi svoje drugo izdanje, a sudeći po reakcijama evropske javnosti već je pala na ispitu. Prošlosezonsko izdanje imalo je određenu draž jer su reprezentcije mogle da ga koriste kao spasonosni pojas za odlazak na EURO, što je i slučaj sa Srbijom koja je podbacila u redovnim kvalifikacijama, dok ove praktično nemaju istu takmičarsku draž.

Osim ekipa iz A divizije koje se bore za pehar Lige nacija, ostale reprezentacije smeštene u naredne tri kategorije nemaju nikakav motiv da naprave ozbiljniji rezultat.

Prelazak iz niže u višu diviziju čak nije ni adekvatan motiv nacionalnim selekcijama jer slabiji računaju da je bolje da ostanu u lošijem rangu, kako bi u sledećem ciklusu onda to takmičenje koristili za odlazak na EURO.

Da na primer nije bilo Lige nacija, pitanje je kada bi reprezentacije Severne Makedonije ili Gruzije imale šansu da se bore za odlazak na Evropsko prvenstvo. Komplikovan sistem takmičenja u Ligi nacija kritikovao je čuveni trener Arsen Venger koji je čak predložio da se to takmičenje ukine.

– Moramo da se otarasimo tog takmičenja i da nađemo neko koje će biti jednostavnije, koje će ljudi lakše razumeti. Ako sad izađete na ulicu i pitate ljude šta je to Liga nacija, nećete pronaći mnogo onih koji će umeti da vam objasne – rekao je Venger.

Bivši trener Arsenala predložio je da se umesto „dosadne Lige nacija“ uvedu Evropsko i Svetsko prvenstvo na svake dve, umesto na četiri godine.

– Moramo da imamo što je moguće manje takmičenja. Mislim da bi se u današnji fudbal mnogo bolje uklopilo da imamo Evropsko i Svetsko prvenstvo na svake dve godine. Da se kvalifikacije svedu u mesec dana – zaključio je Venger.

Mnogi evropski mediji kritikovali su selektore da u Ligi nacija isprobavaju rezervne igrače i nove taktike, te da je tretiraju kao prijateljsko takmičenje.

Među one koji su upravo Ligu nacija iskoristili za eksperimentisanje je i selektor Srbije Ljubiša Tumbaković.

Podsetimo da je u septembru isrpobao novu formaciju 3-4-2-1 koja je kasnije donela „orlovima“ rezultat protiv Norveške.

Među retke koji u Ligi nacija ne kalkulišu spada strateg Nemačke Joakim Lev, koji je na primer proteklog vikenda protiv Ukrajine (2:1) izveo najjači tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari