Liverpul oštećen za penal u 99. minutu, remi sa Sitijem po ukusu Arsenala 1EPA-EFE/ASH ALLEN

Odličan derbi odigrali su Liverpul i Mančester siti u 28. kolu Premijer lige (1:1).

Očekivanja su ispunjena, Liverpul i Mančester siti odigrali su derbi za pamćenje, međutim konačan ishod jedino je obradovao navijače Arsenala, s obzirom na to da su „tobdžije“ posle 28. kola na deobi prvog mesta zajedno sa „crvenima“ (64 boda) dok Mančester siti ima bod manje.

Liverpul će sigurno biti kivan na odluku sudije Majkla Olivera da ne dosudi penal u 99. minutu iako je bilo očigledno da je Žeremi Doku đonom, usled visoko podignute noge, udario u grudi Aleksisa Mekalistera u šesnastercu Sitija.

Konsultovan je i VAR, a Oliver čak nije ni otišao da se sam uveri u ispravnost prvobitne odluke.

Sudija je protumačio udarac Belgijanca kao posledicu inercije nakon što je zakačio loptu.

Siti je poveo golom Džona Stounsa nakon odlično izvedenog kornera Kevina de Brujnea.

Odbrana Liverpula delovala je potpuno dekoncentrisano, nikoga nije bilo na prvoj stativi, tako da se reprezentativac Engleske lagano ušetao u protivnički peterac i matirao nemoćnog Kelehera.

Gosti su u uvodnih 45 minuta imali još jednu dobru šansu  preko Halanda, dok je domaćin odlično odolevao protivniku usled ogromnih kadrovskih problema.

Jirgen Klop, koji je posle večerašnjeg derbija zadržao bolji međusobni skor sa Pepom Gvardilom (12 pobeda, 11 poraza), nije mogao da računa na gotovo kompletnu poslednju liniju. Osim kapitena Van Dajka, nijedan od startera nije započeo utakmicu. Nije bilo ni Žote, Gravenbarha, Alkantare, dok su roviti Salah i Robertson meč počeli na klupi.

Prvi znaci oporavka „crvenih“ bili su viđeni u poslednjih petnaest minuta prvog poluvremena. Najbolju šansu imao je Soboslaj, nakon što ga je Eliot fantastičnim pasom pronašao u šesnastercu gostiju, ali je Mađar loše zahvatio loptu glavom.

Potpuno drugačiji pristup imali su puleni Jirgena Klopa u nastavku utakmice.

Daleko većeg inteziteta, pritiskali su poslednju liniju Sitija koja sa Akanđijem, Akeom i Vokerom, samo sa jednim klasičnim štoperom, nije delovala toliko sigurno.

Upravo je jedan spor povratni pas Akea sjajno anticipirao Darvin Nunjez. Uspeo je da ga preseče, natera golmana Edersona da ga obori posle čega je sudija Oliver automatski dosudio jedanaesterac koji je sjajno izveo Mekalister.

Ulaskom Salaha napad domaćih dobio je na kreativnosti.

Egipćanin je, nedugo nakon što je kročio na teren, fantastičnim pasom u dubinu pronašao Luisa Dijaza koji je izbio sam ispred rezervnog golmana Ortege (Ederson se povredio kod napravljenog penala) ali je veoma loše šutirao.

Nastavio je Liverpul da pristiska Siti, lakše je dolazio do prilika za gol, međutim Gvardiola je promišljenom odlukom da ubaci Žeremija Dokua, u samoj završnici utakmice uspostavio balans.

Belgijski fudbaler je u 89. minutu sjajno šutirao, Keleher je bio savladan, ali je stativa spasila domaćina.

Usledili su uraganski napadi Liverpula u osam minuta nadoknade vremena, međutim nije nagrađen, s obzirom na to da Oliver očigledan faul nad Mekalisterom nije okarakterisao kao start za najstrožu kaznu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari