Liverpul prvi finalista Lige šampiona 1Foto: Beta/Alberto Saiz

Nije znao Jirgen Klop gde se nalazi u prvih 45 minuta revanša polufinala Lige šampiona. Kao da je ušao u slepu ulicu bez jasne perspektive i svetlosti, nedovoljno priseban da dokuči kako su njegovi izabranici za 38 ispustili ono što su prethodno na Enfildu gradili čitavih 90 minuta. Vijareal je do poluvremena nadoknadio dva gola iz Engleske, nadahnut igrom, bio je uveren da može i do epskog plasmana u finale. Ipak, samo jedan promišljen potez Klopa tokom pauze, ulazak Luisa Dijaza umesto Žote, odnosno kiks golmana Ruljija u 62. minutu za 2:1 katapultirali su fudbalere Liverpula do potpunog preokreta i mesta u pariškom finalu.

Saznanje da Arno Dandžuma neće nastupiti u revanšu nije sputalo domaćina, naprotiv.

Već u trećem minutu ustalasali su se navijači na Madrigalu nakon što je Estupijan sa leve strane fino centrirao; na suprotnoj stativi loptu je dočekao Kapue, ostavio je na poslužavniku Bulajeu Diju koji je pogotkom označio početak neviđene žurke.

„Krstio“ se Jirgen Klop ne shvatajući kako su i na koji način njegovi igrači u poslednjoj liniji funkcionisali u prvih 45 minuta.

Kao osice, Lo Selso, Kapue, Pareho konstantno su ulazili između linija, stvarali višak i čini se lako ulazili u prilike.

Posebno su probleme stvarali po bokovima Robertsonu i Aleksanderu Arnoldu.

Neretko i duplirajući kretnje po stranama, puneći šesnasterac opterećivali su i korpulentne štopere Van Dajka i Konea.

U sličnoj akciji, u 41. minutu navijači Viljareala očima nisu mogli da poveruju.

Kapue je divno centrirao sa desne strane, Robertson je pogrešno procenio njegov talenat, baš kao i Aleksander Arnold let lopte na drugoj stativi – Kokelan ga je nadvisio i u najvišoj tački zahvatio loptu glavom dovoljno da tokom slavlja pokaže kako je sve na vreme ostvareno i da u nastavku rivali kreću od nule.

Poverovali su u gradiću od 50 hiljada stanovnika da se bajka uveliko piše na travnatoj podlozi Madrigala, naročito jer je  u prvih 45 minuta Liverpul ličio na rashodovani varburg.

Ipak, realnost ih je brzo otreznila. Aleksander Arnold je neposredno po izlasku na teren pogodio stativu, a onda je u 62. Rulji napravio veliku grešku: pas u prostor Salaha ka Fabinju Brazilac je iskoristio da uputi udarac u bližu stativu, međutim, iako je lopta išla u Ruljija, on je nespretnim postavljanjem dozvolio da mu prođe kroz noge.

Momentalno je Klop linije tima pomerio tako da je poslednja bila oko centra igrališta.

Oduzeo je posed rivalu i odnos snaga zaličio je na „merne jedinice“ na Enfildu. Samo četiri minuta kasnije, Luis Dijaz utišao je Madrigal.

Ovoga puta loše je reagovao kapiten Albiol koji je pogrešno procenio snagu centaršuta Aleksandera Arnolda; Luis Dijaz mu se ubacio iza leđa i lako savladao Ruljija. Englezu je to bila 18. asistencija u Ligi šampiona.

Potpuno su u Viljarealu pali posle izjednačenja, pokušao je da se frontalno potuče sa rivalom i tako se upusti u veliki rizik koji je Liverpul manirski iskoristio.

Jednu ničiju loptu Keita je dubinski poslao u protivničku polovinu; ponovo je odbrana Žute podmornice loše reagovala, a katastorfalni izlet Ruljija u prazno Mane je kaznio za čak šestu ovosezonsku pobedu Liverpula u gostima u Ligi šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari