Ljulj u društvu Tea i Dončića 1Foto: EPA-EFE/ ALEJANDRO GARCIA

Evroliga nastavlja da širi članstvo u timu decenije za period između 2010. i 2020.

Poslednji koji je uvršten jeste Serhio Ljulj, vedeta Real Madrida i reprezentacije Španije. Sjajni košarkaš tako se pridružio asovima evropske košarke poput: Miloša Teodosića, Luke Dončića, Nanda de Koloa, Dimitrisa Dijamantidisa, Huana Karlosa Navara, Jorgosa Printezisa i Kajla Hajnsa, koji čine najbolji tim u pomenutoj deceniji.

Ljulj je ponikao u Manresi, ali je već sa 20 godina stigao u Real, u kojem se afirmisao kao jedan od najboljih bekova na Starom kontinentu. U „kraljevskom klubu“ osvojio je ACB ligu čak u šest navrata, a dva puta je bio šampion Evrolige: 2015. i 2018. kada je pehar podigao u Beogradskoj areni, pobedom u finalu nad Fenerbahčeom. Ljulj je sa Real Madridom čak sedam puta učestvovao na Fajnal-foru, a 2017. je proglašen za MVP sezone.

Iako je 2009. draftovan kao 34. pik od strane Denver Nagetsa, Ljulj nikada nije zaigrao u NBA.

U poslednje dve sezone pisalo se o velikoj zainteresovanosti Hjuston Roketsa (koji sada polažu pravo na Ljulja); navodno mu je nuđen i unosan dvogodišnji ugovor, međutim odlični kombo-bek rešio je da ostane veran Realu. Od 2011. Ljulj ima odličnu saradnju sa trenerom Pablom Lasom, pod čijim je vođstvom i ostvario najveće klupske uspehe.

Ljulj je 2015. potpisao šestogodišnji ugovor sa Realom prema kome na godišnjem nivou zarađuje 2,7 miliona evra, što ga čini jednim od najplaćenijih igrača u Evroligi. Dve teške povrede ligamenata kolena usporile su njegov košarkaški razvoj i poprilično uticale na startnu brzinu i promenu pravca, po čemu je španski as prepoznatljiv širom Starog kontinenta. Ljulj čitavu karijeru ima istu -tršavu fr izuru- kao i bradu od „par dana“. Odlikuje ga, takođe, brz izbačaj lopte prilikom šuta i izuzetno visok luk lopte.

Računajući od 2010, Ljulj je drugi igrač Evrolige prema ukupnim minutima na parketu (6,125), treći po broju ubačenih trojki (410), četvrti je strelac (2,717) i šesti asistent (991), dok je prema indeksu korisnosti na osmom mestu (2,691).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari