Lopta kreće između 20. i 27. maja 1Foto: STARSPORT

Kako sada stoje stvari, u Srbiji će biti ispoštovana želja Evropske fudbalske federacije da se nacionalna prvenstva i Kup takmičenja završe na terenu a ne administrativnim odlukama kao u slučaju pojedinih članica UEFA, čiji su se Savezi „povukli“ pred pandemijom korona virusa.

– Ako ostane na snazi odluka Vlade o relaksiranju vanrednih mera, klubovi bi s timskim treninzima trebalo da krenu 4. maja. A kako je za revitalizaciju igrača potrebno između dve i tri nedelje prvenstvo bi moglo da bude nastavljeno između 21. i 27. maja. U idealnom scenariju – predočava za Danas predsednik Zajednice klubova LingLong Tajer superlige Dragomir Lazović.

Uz napomenu da sve zavisi od epidemioloških procena medicinskih stručnjaka i poteza vlasti, jer je, podseća, zdravlje ljudi bitnije od svega drugog.

– U opticaju su tri verzije završetka sezone 2019/2020. Prva otpada 99 odsto, jer celokupna situacija u zemlji ide u pravcu normalizacije, pa nema potrebe da se priča završi za zalenim stolom. Kao u Holandiji, na primer. Ni druga ne deluje realno, s obzirom da se nema vremena za igranje plej-ofa i plej-auta, jer u tom slučaju igrači ne bi imali lufta za oporavak i odmor do priprema za sledeću sezonu, a klubovi ne bi imali vremena za kakav-takav ekonomski oporavak od svega što je donela pandemija. Treći je najizvodljiviji, pogotovo što neformalna saznanja kažu da bi većina klubova digla ruku za predlog da se odigraju još samo četiri regularna kola u Superligi i sva preostala u Prvoj. Plus preostale utakmice Kupa. Time bi bila stavljena tačka na srpski klupski fudbal u prvoj polovini ove godine.

Pomenuta ideja ima i dodatak koji se tiče sudbine ekipa iz „donjeg doma“ SLS.

– U Evropu bi išli oni koji to zasluže plasmanom u ligi i(li) osvajanjem Kupa, u najviši rang takmičenja bi ušla dva najuspešnija tima Prve lige, dok bi 15. i 16. iz SLS igrali baraž sa osvajačima trećeg i četvrtog mesta u PLS. To bi, dakle, značilo jednokratno proširenje Superlige sa 16 na 18 klubova. Čini nam se da je to najpoštenije rešenje u ovakvim okolnostima.

Da bi sve ovo stupilo na snagu neophodno je dobijanje zelenog svetla od strane Fudbalskog saveza Srbije i zainteresovanih klubova.

– Koji god predlog da bude usvojen, u narednih sedam do 10 dana moramo znati na čemu smo, kako bismo obavili potrebne radnje za organizaciju ostatka takmičenja.

Kao što bi prilikom treninga trebalo poštovati određene higijenske protokole tako će i odigravanje mečeva biti moguće samo u novim, specifičnim uslovima.

– Ispoštovaćemo sve preporuke medicinskih radnika i Vlade. Naravno, isključeno je prisustvo publike, ali mora se precizirati dozvoljen broj prisutnih na stadionima, uvesti nova pravila ponašanju na terenu i u svlačionicama, sprovesti obavezne sanitarne kontrole…. Kao svuda u svetu – zaključuje Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari