Luka Dončić: Neuporediv i samo svoj 1

Mnogo pre nego što ga je Evroliga proglasila „Zvezdom u usponu“, 18-godišnji košarkaš Real Madrida Luka Dončić predstavljan je kao najtalentovaniji mladi košarkaš Evrope zbog umeća i zrelosti koje pokazuje iz utakmice u utakmicu.

Rođeni LJubljančanin, koji je za madridski klub debitovao pre nego što je postao punoletan, izdvojio se svestranošću – za razliku od mnogih igrača njegovih godina koji skoro sve polažu na šut, Luka je razvijao i ostale veštine pa je postao i izuzetan asistent, zna da se izbori pod košem sa mnogo fizički jačim košarkašima i ne beži od odgovornosti u prelomnim trenucima meča. Uz hvalospeve dolaze i poređenja sa zvezdama kao što su Dražen Petrović i Goran Dragić, mada Dončić ističe da ne voli kada ga porede sa drugima.

– Ne želim da me porede sa drugima jer svako ima svoju igru. Ja sam ono što jesam a ne neko drugi – kazao je plej Reala za slovenački dnevnik Delo.

Dončić je ponikao u Union Olimpiji, a prvi put pažnju evropske javnosti privukao je u aprilu 2012. kada je na turniru uzrasta do 13 godina u Rimu postigao 54 poena uz 11 skokova i deset asistencija u finalu protiv Lacija. Pre nego što je postao deo Realovog tima, igrao je za mlađe selekcija kluba iz Madrida sa kojim je osvajao trofeje uključujući i titulu juniorskog prvaka Evrope kada je proglašen za MVP. Pre dve godine postao je najmlađi igrač koji je nastupio za Real u španskoj ligi, a ubrzo potom je došla i prva evroligaška utakmica protiv Himkija kada je dao dva poena. Godinu dana kasnije postao je bitna karika u kraljevskom klubu – pre fajnl fora mladi plej beležio je prosečno po utakmici 8.1 poen, 4.5 skokova i 4.3 asistencije i jedini je košarkaš u elitnom evropskom takmičenju koji je imao više od po četiri skoka i dodavanja prosečno. U poslednje dve utakmice protiv Darušafake koje su Real odvele među četiri najbolja kluba poneo je titulu MVP.

– Dončić je mnogo više od iskusnog pleja, cele sezone pokazivao je koliku košarkašku inteligenciju ima. Protiv najboljih igrača Evrope bio je nadomak tripl-dabla nekoliko puta. Dončić se borio za svaku loptu i pokazao je sposobnost da stvori prilike za šut i za druge i za sebe. Nije se samo izdvojio među kandidatima za Zvezdu u usponu već i među svim igračima ove sezone. Kada je bilo potrebno, pokazao je da može da bude igrač odluke bez straha zbog dodatnog pritiska – piše u obrazloženju Evrolige.

Lukin otac Saša, nekadašnji košarkaš a sad trener, kaže da je njegov sin čvrsto na zemlji i da je skroman, a da je za vrtoglavi uspeh koji je postigao pored talenta i znanja i sreća bila bitan faktor.

– Trudim se na čitam puno ono što se piše o meni. Moram da ostanem na zemlji, budem realan i treniram svaki dan. Pohvale su za mene motivacija, ali još uvek nisam postigao ništa. Sve je ovo dobro za početak karijere ali želim da nastavim da napredujem istim tempom – kaže Luka Dončić.

Mlada zvezda u usponu nastupiće za selekciju Slovenije na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu iako je bilo spekulacija da bi mogao da se nađe u srpskom ili španskom nacionalnom timu. Kako kaže, želi da osvoji medalju sa Goran Dragićem, čiji će put ka NBA po svoj prilici pratiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari