Lukman prekinuo Bajerovu seriju bez poraza, prvi evropski trofej za Atalantu 1Foto: EPA-EFE/DAMIEN EAGERS

Fudbaleri Atalante osvojili su pehar pobednika Lige Evrope, pošto su u finalu u Dablinu pobedili Bajer iz Leverkuzena rezultatom 3:0 (2:0).

Atalanta je napravila veliko iznenađenje jer je do svog prvog trofeja u nekom od evropskih klupskih takmičenja stigla trijumfom nad šampionom Bundes lige, koji je doživeo prvi poraz tek u svom 52. meču u ovoj sezoni.

Ekipa Đanpjera Gasperinija je potpuno nadigrala rivala, a golovi Ademole Lukmana u 12, 26. i 75. minutu su rezultat taktičke lekcije koju je italijanski trener održao svom kolegi Ćabiju Alonsu.

Lukman prekinuo Bajerovu seriju bez poraza, prvi evropski trofej za Atalantu 2
Ademola Lukman. Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Nigerijac je u prvom finalu svog kluba u nekom od evropskih takmičenja postao prvi fudbaler koji je postigao het-trik u duelu za trofej pobednika Lige Evrope.

Atalanta, koja je doživela samo jedan poraz u pohodu na pehar, i to na svom terenu kada je u revanš meču četvrtfinala izgubila od Liverpula, u prvom poluvremenu je bila mnogo bolji rival.

U nastavku se očekivalo da će Bajer krenuti mnogo ofanzivnije ka golu rivala, međutim, kako je vreme odmicalo bilo je sve jasnije da tim iz Leverkuzena neće moći da zabeleži još jedan od rezultatskih preokreta, što je bila karakteristika ekipe Ćabija Alonsa ove sezone.

Kada je Lukman postigao svoj treći gol i definitivno je pokopao nade rivala da će uspeti da sačuva seriju nepobedivosti i sezonu završi bez poraza.

Ovo je tek drugi trofej za klub iz Bergama u njegovoj istoriji, a do večeras su osvojili pehar pobednika Kupa Italije u sezoni 1961/62.

Bajer već za tri dana očekuje novo finale, jer se u subotu sastaje sa Kajzerslauternom u duelu koji će odlučivati ko će trijumfovati u Kupu Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari