Majkl Odžo pokazao da se odlično uklopio u tim Crvene zvezde 1Foto: STARSPORT

Kada se leta 2018. pojavio na treningu FMP mnogi su pomislili da je u pitanju mlađi brat čuvenog Šekila O Nila.

Sa 216 centimetara visine i više od 135 kilograma težine, veličinom šake koja košarkašku pretvara u rukometnu loptu i stopalom većim od neponovljivog O Nila, Majkl Odžo je još na Florida Stejtu privlačio pažnju, ne samo košarkaških stručnjaka, već i najmoćnijih sportskih kompanija, od kojih se jedna obavezala da mu napravi patike po meri za 15 hiljada dolara. U Crvenoj zvezdi su letos priznali grešku jer su olako prepustili momka iz Lagosa timu iz Železnika i ne čekajući na zvaničnu promociju Milana Tomića, odlučili su da ga angažuju, svesni da sa njime mogu imati krucijalnu prevagu u reketu. Odžu nije trebalo puno: na pripremama je bilo jasno da će se bez većih problema uklopiti u sistem trenera Tomića, a poslednja partija protiv Ulma i dabl-dabl učinak (14p, 10sk) samo su pokazali da bi ovo trebalo da bude sezona pune afirmacije 25-godišnjeg centra.

Jovan Brstina, košarkaški menadžer, ponudio je leta 2018. Majkla Odža Crvenoj zvezdi, ali su na Malom Kalemegdanu bili skeptični. Ipak, njegov boravak u Železniku ispostavio se kao fenomenalna stvar za „pantere“. Odžo je oduševio sve u klubu, najmanje svojom neverovatnom korpulencijom i fizičkom građom. Marljiv i skroman, bio je spreman predano da radi, uči i napreduje pogotovo u igri na niskom postu, leđima ka košu. Momak iz Lagosa imao je problema i sa tajmingom, odnosno zagrađivanjem koša prilikom defanzivnog skoka, ali je sve to valjano iskorigovao do momenta kada je prešao u Zvezdu. Crveno-beli nisu automatski dobili „gotov proizvod“ ali sa radnom etikom vrhunskog profesionalca i pozitivnim karakterom van terena, Odžo je od starta sezone postao igrač na kome se bazira igra srpskog šampiona.

– Ovo je dobar početak za nas. Pobedili smo i trebalo bi da budemo srećni. Trener je rekao da će biti teško, svi u Evrokupu su sposobni da pobeđuju i znali smo da je potrebno da se borimo 40 minuta. Kada je bilo teško nismo paničili, trudili smo se na obe strane parketa, bili smo uporni do kraja i to je bilo najvažnije – bile su osnovne impresije Odža posle uvodnog nastupa u Evrokupu.

Pun respekta prema saigračima, što ga je odlikovalo u FMP, kao i dok je bio na Florida Stejtu kod Leonarda Hamiltona, Odžo uopšte nije želeo da potencira svoj učinak u pobedi nad Ulmom. Kao timski igrač, svestan da se najkomotnije oseća kada je pozicioniran blizu obruča, korpulentni Nigerijac koncentrisan je na što bolje uklapanje i stvaranje automatizma prilikom saradnje sa plejmejkerima ekipe.

– Nisam ni znao brojke, nisam gledao. Nije stvar u dabl-dablu, ni u poenima, ni u skokovima. Uvek se trudim da radim sve što mogu da doprinesem, da dovedem ekipu u dobru situaciju. Da li je to blok, čuvanje reketa… Radim ‘male’ stvari, da dobre dođu iz toga – poručio je Odžo.

Nezgodni Ulm

Ulm je i u Beogradu pokazao kvalitet kojim je samo par dana ranije namučio Bajern na startu domaćeg prvenstva. Tim sa par dobrih šutera i pismenim igračima pod košem, vešto je kažnjavao propuste u igri Crvene zvezde: „Oni su odličan tim i veoma dobro su vođeni. Napravili smo neke greške, znali smo da će biti duga borba i bilo je potrebno da ostanemo u igri sve vreme“, istakao je Odžo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari