Majstorica i titula, u senci huligana 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ne mogu u Crvenoj zvezdi da budu ponosni na organizaciju i sam kolorit prve dve utakmice finalnog serijala ABA lige, međutim ono što je viđeno i doživljeno u trećem susretu “obrnulo je igricu”.

Iako su iz Partizana pozivali navijače na gospodsko navijanje, huligani su izdominirali na tribinama hale “Aleksandar Nikolić” zbog kojih je na kraju i prekinut meč na skoro pola sata, na 57 sekundi pre formalnog završetka. U tom svetlu, priprema četvrtog meča imaće više vankošarkaških segmenata; Partizan je domaćin i večeras (18.30), a utakmica je težine odlaska u majstoricu ili podizanja pehara crveno-belih.

U Partizanu su bili svesni da će njihovi navijači strastveno i iracionalno, većina njih, dočekati košarkaše Crvene zvezde. Ako i nisu to znali, mogli su da se uvere već pri izlasku Branka Lazića i saigrača na parket hale. Huligani su im topovskim udarom i petardama poručili čemu mogu da se nadaju.

Crno-beli su odgovorni i za prisustvo daleko većeg broja ljudi u hali, u odnosu na dozvoljen kapacitet (procene su da ih je bilo više od dve hiljade preko) zbog čega se stvorila kondenzacija koja je onemogućila košarkaše da igraju “na suvom” već su se klizali i time izlagali mogućim povredama, o čemu su obojica trenera govorila nakon utakmice.

Svo vreme, kao i na prethodne dve utakmice, protivnički igrači, kao i članovi uprave vređani su verbalno na primitivan i nevaspitan način; letelo je razno “oruđe” a kulminacija se dogodila kada je posle upozorenja sudije Mateja Boltauzera, pogođen tvrdim predmetom njegov kolega Uroš Nikolić. Prethodno je trener Dejan Radonjić predao predmet velikih dimenzija sudijskoj trojci koji je prošao tik pored njegove glave.

Nemajući kud, već da postupi po pravilima igre, Boltauzer je 57 sekundi pre kraja meča, odlučio da se sa kolegama povuče u svlačionicu. Pri samom ulasku u tunel viđene su izuzetno ružne scene: shvativši šta se dešava, huligani su se sjurili ka parteru, krenuli da vređaju Boltauzera i njegove kolege i samo zahvaljujući pravovremenoj reakciji žandarmerije, barem se tako čini, nije došlo do fizičkog kontakta između sudija i navijača.

Ogorčen viđenim, i trener Partizana, Željko Obradović, uprkos tome što je tokom karijere bio protagonista takođe strastvenih derbija između Panatinaikosa i Olimpijakosa, kao i Fenerbahčea i Galatasaraja, javno je poručio da je poslata veoma ružna slika u svet i to u momentu kada se crno-beli na parketu, ali i diplomatskim putem bore za mesto u Evroligi naredne sezone.

Oponenti će, a nije ih mali broj, sada moći da u svakom procenjivanju dodele licenci za narednu takmičarsku godinu, upotrebe kao jak argument divljanje navijača i eksponiranje huligana na tribinama i u bliskom susretu sa sudijama.

Kao i u drugom meču, i u narednom su košarkaši domaće ekipe predstavljali “živi zid” za svoje kolege koje nisu mogle da na miran i dostojanstven način napuste parket.

U tom svetlu, najava narednog meča težine majstorice, odnosno šampionskog pehara za crveno-bele protekao je u saopštenjima sa Malog Kalemegdana i izveštaju delegata sa treće utakmice. On je već napisan i obe strane imale su pravo da se izjasne. U Partizanu se nadaju da bi sankcije mogle da budu u težini izrečenih Crvenoj zvezdi za propuste u drugom meču (delimično zatvaranje tribina i novčana globa od nekih 60 hiljada evra), međutim u trećem susretu su i sudije pogođene, napadnute, a i dogodio se prekid utakmice.

Rezultat u seriji

Crvena zvezda – Partizan  90:76

Crvena zvezda – Partizan  85:81

Partizan – Crvena zvezda  70:67

Partizan – Crvena zvezda  18.30

Crvena zvezda – Partizan  20.00* (6.jun)

ABA „skratila“ publiku po kazni

Košarkaški klub Partizan neće moći da otvori deset redova tribine „A“, prvih 13 redova tribine „Bela loža“, celu tribinu „Parter 4 Senior“, celu tribinu Parter „B“, celu tribinu „Plava loža“, prvih 12 redova tribine „VIP loža“- zbog incidenata koji su se dogodili na trećoj utakmici finala plej-ofa ABA lige čiji su biki organizatori.

Disciplinska komisija ABA lige je poslala dopis, a važenje ove privremene zabrane je dok ne dođe do donošenja odluke u postupku o prekršajima. Delegat pomenutog meča je u svom izveštaju uvrstio verbalne uvrede navijača Partizana, i niz fizičkih poput ubacivanja raznih predmeta, topovskog udara, lasera, itd.

Meč je i prekinut na 57 sekundi do kraja, nakon čega su sudije i igrači izašli sa terena. Doveo se u pitanje nastavak istog, Koji je ipak završen pobedom Partizana.

Određene sudije za četvrti meč

ABA liga odredila je sudije za četvrti meč finalne serije između Crvene zvezde i Partizana. Nova trojka pred kojom će u petak od 18.30 biti verovatno još teži zadatak su Damir Javor, Sašo Petek i Luka Kardum, dok je delegat meča Dragan Minić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari